-
Jakie kosekwencje
Witam jakie moga być konsekwencje słabego akumulatora mam 52 ah i520... cos tam.Ani razu nie miałem problemów z elektryką.Mimo to zamówiłem coś takiego bedzie ok http://www.batteriespezialist.de/Autobatterien/Exide-Autobatterie/Exide-Premium-Autobatterie-77Ah-12V::247.html tylko na ebay za 78 euro.
-
Konsekwencje są bardzo proste. Jak przymrozi nie odpalisz auta. Sam w lutym tego roku kupiłem ten akumulator (z autem kupiłem za słaby - problemy z odpalaniem) i uwarzam to za bardzo dobry wybór.
-
U siebie mam 90Ah 620A od nowości i przy ostatnich przymrozkach czuć było, że znaaacznie ciężej odpala. W ogóle 52Ah 520A w dieslu? Chyba za mało... W innych wątkach koledzy polecają co najmniej 740A rozruchu, tak dla bezpieczeństwa w zimie właśnie. To co wybrałeś, Exide to kopia Centry (albo na odwrót :P ) - średnia półka ale dają radę.
-
Oryginalne akumulatory montowane w alfach mają małe pojemności i niby mały prąd rozruch, ale dają radę i mimo małej pojemności jeśli go nie rozładowujemy systematycznie będzie OK. Prawdopodobnie w fabrycznych są parametry gwarantowane i spełniane z zapasem. To co można kupić na rynku ma wartości "oczekiwane", które szybko spadają (gorsza jakość materiałów) stąd życie akumulatora fabrycznego np. 7 lat Mi się wydaje wartość najważniejszą jest prąd rozruchowy i pewność, że akumulator nie leżakował w magazynie przed zakupem.
-
Ja w 4 letnim aucie miałem jakiś mały Magnetti Marelli, zakładam, że oryginał, i nie dawał rady podczas lekkich przymrozków.