orientuje się ktoś czy można zwiększyć moc w mojej słodkiej ??
Printable View
orientuje się ktoś czy można zwiększyć moc w mojej słodkiej ??
Parę tysięcy w kieszeni i możesz uturbiać chyba że lubisz modzić sam to będzie taniej :D :)
Zmienić kolor na czerwony..podobno najszybszy
Czy gra jest warta świeczki?? Ile tej mocy chcesz dołożyć??
Jeżeli chodzi o zwiększenie mocy to kontaktowałem się z firmą w polsce od chiptuningu i ceny jakie mi zaproponowali były poprostu "chore", za dedykowany dolot i zmiane mapy krzyczą prawie 5k a przyrost mocy na poziomie 15%:
"Dlatego cała modernizacja wykonana w formie indywidualnej optymalizacji poprzez Chip Tuning Super VIP + dolot powietrza to inwestycja: ok. 3300 zł Stage 1 lub ok. 4700 do 5500 zł opcja Stage 2 (opcja rekomendowana)"
"Opcja Stage 1 obejmuje indywidualne strojenie danego egzemplarza pod konkretną oktanowość paliwa wraz z pierwszym etapem zmian w dolocie powietrza dając poprawę parametrów na poziomie ok. 8-10% od tych rzeczywistych jakie samochód aktualnie posiada. Zalecane paliwo min. 98 oktan lub 100 oktan (do jazdy bardzo dynamicznej)
Ponadto robiąc ewolucję tuningu w postaci Stage 2 (wraz ze szerszymi zmianami w dolocie powietrza) uzyskujemy znaczącą poprawę ilości dostarczanego powietrza do silnika wręcz „doładowania silnika” chłodniejszym powietrzem wykorzystując prędkość powietrza, a wykonana izolacja termiczna pozwala na znaczące zmniejszenie strat mocy jakie wynikają z przegrzewania się powietrza. W tym przypadku przyrosty oscylują często w poziomie ok. 15%."
Moim zdaniem przy tym silniku taka operacja jest nie opłacalna. I tu moje pytanie czy ktoś z doświadczonych użytkowników mógłby napisać ile kosztowałaby przekładka na 2.0 - co trzeba zmienić oprócz samego silnika??
Za 200 mocy nie podniesiesz a swap silnika na mocniejszy jest nieopłacalny. Taniej będzie jak sprzedasz auto i kupisz drugie już z tym mocniejszym silnikiem
Wyryte rantem felgi
za 200 to mozna dobre kołpaki kupić :)
Nad zmiana auta też myslałem ale 147 z pakietem TI chyba nie wychodziła z fabryki z silnikiem 2.0? co jest dla mnie poprostu śmieszne! Dlatego myślę o swapie lub o znalezienie mocno zadbanego egzemplarza takiego jak mój :) A jeszcze inna opcja to AR GT z 3.2 V6 ale na to musze trochę dozbierać.
A ile twoim zdaniem kosztowałby swap obejmujący:
- kupno i remont 2.0
- przekładka silnika
P.S. mam na taką operację 5-6k zł
Były już rozmowy na ten temat. Jak dobrze pamiętam to taki swap wyliczany był na około 10k
Wyryte rantem felgi
Silnikl i moc to takie sztampowe :)
Ale poważnie, 1,6TS wiele nie powyciągasz. Przekładka - pewnie możliwa, nie wiem, duża komplikacja - dużo zachodu później.
Zmniejsz jeśli masz jakieś wielkie zwykłe felgi - na jakieś najlżejsze 15tki. Opony (to nie całkiem legalne - musisz sam rozważyć) 195/50/15.
Zdecydowanie polepszysz wszystko od przyspieszenia, przez skręcanie po hamowanie. Dużo niższym kosztem (komplet OZ racing 15" za 800zł się pojawiają , uzywane oczywiście, a widziałem i taniej).
To ok 5kg na jednej feldze w porównaniu do standartowych (kiedyś ważyłem szprychowe 16tki - około 10kg mi wyszło, może nawet 11. Jedna oczywiście. OZ - 5,5kg jakoś) . A przelicza się to razy 5 do kilkanaście razy (spotkałem się i z opinią że razy 20, ale to chyba za dużo) . Czyli na każdy 1 kilogram zdjęty z masy nieresorowanej - tu felgi, zdejmujemu jakby (przyjmijmy średnio) 10kg z auta.
To już odczuwalne sprawy, nie wspominając o kierowaniu (efekt żyroskopowy) no i zdrowszym kręgosłupie przy wymianach :)