-
Piszczy sprzęgło
Od jakiegoś miesiąca odzywało się w Belli łożysko oporowe, było słychać donośny klekot który znikał po wciśnięciu sprzęgła. Dziś przy ruszaniu po pracy auto szarpnęło i zgasło. Odpaliłem bez problemów i dojechałem do domu natomiast na parkingu zauważyłem że klekot jakby zniknął natomiast zaczęło się piszczenie sprzęgła przy jego wciskaniu i odpuszczaniu :/ dźwięk na bank pochodzi od skrzyni obok silnika a nie przy pedale. To kolejna faza sypiącego się łożyska czy muszę spodziewać się czegoś nowego?
-
Występują jakieś szarpnięcia przy jeździe na biegu?
-
Nie, auto jeździ normalnie jak wcześniej. Tylko to piszczenie/skrzypienie cholera...
-
Stawiam na dwumas. Może wydawać klekot jak rozlatująca SIĘ SKRZYNIA lub pisk jakby się coś podcierało. Wspomniany pisk mam u klienta w cytrynie c5 przy 1.6hdi.
-
Czyli bardziej czarny scenariusz niż sprzęgło :P
Ogólnie to jest niby pisk niby skrzypienie, występuje właśnie w momencie wciskania sprzęgła do max i odpuszczania pedału.
Cóż trzeba będzie zrzucić skrzynię i sprawdzić, innej opcji nie ma :/
-
A jaki masz przebieg? Było już wymieniane sprzęgło albo koło dwumasowe?
-
Licznikowe 95 tys, ale to pewnie nie realne :) za mojej kadencji nie, mam auto pół roku, a co było wcześniej ciężko powiedzieć niestety.
-
Nowe obserwacje - skrzypienie/piszczenie nie występuje zawsze i nie słychać go w kabinie. Dodatkowo auto zaczęło poszarpywać przy ruszaniu na zimnym silniku także coraz bardziej skłaniam się ku temu, że kończy się sprzęgło... Awaria sprzęgła wpływa jakoś na żywotność dwumasy?
-
Z tego co opisujesz odnośnie skrzypienia to na 80% obstawiałbym dolną tuleje wałka widełek, koszt niecałe 30 zł w ASO ale skrzynie trza zrzucić. A uszkodzenie sprzęgła oczywiście wpływa na żywotność dwumasy.
-
A tak zapytam jeszcze - jak masz wciśnięte sprzęgło to coś skrzypi czy nie ma zależności? Miałem trochę podobny problem, ale wszystkie oznaki ustępowały na wciściętym pedale sprzęgła. Dodam, że u mnie sprzęgło się w końcu rozleciało :P