-
2.4 JTDm za dużo oleju?
Mam mały problem z moją 2.4 jtdm.
Wymieniałem dzisiaj olej, zrobiłem płukankę.
Zlaliśmy cały olej i zalaliśmy 6 litrów nowego. Po tym sprawdziłem na bagnecie i okazało się że jest ponad maks.
Odpalilem samochod zeby filtr się zaciągnął olejem i wywaliło błąd - To low oil pressure czy coś takiego.
Potem samochód odstał i cały czas pokazuje "Have engine checked".
Również na bagnecie jest ponad maks (chyba, bo ten bagnet jest beznadziejny) i komputer pokładowy pokazuje maks stan.
Dlaczego więc weszło tylko 6 litrów?
W czym może problem?
-
Do 2.4 wchodzi chyba 5.9, tyle że cały olej nigdy CI nie zleci, więc nowego zalewa się na początek ok. 5.3L, odpalasz i po odstaniu sprawdzasz poziom i uzupełniasz. Komunikat o ciśnieniu oleju miał prawo wyskoczyć, bo musiał sobie nabić filtr.
A Check to ciekawostka, że Ci wywaliło. Odessij trochę oleju i zobacz czy czasem czegoś nie ruszyliście przy wymianie.
-
No a czemu w instrukcji napisane ze 6.4 wchodzi? Mam wersje 200 KM.
-
W silniku powinno być 6.4 litra oleju. Ale nigdy wszystkiego korkiem w misce nie spuścisz, zawsze coś jeszcze w silniku zostaje. Dla przykładu w 1.9 powinno być 4.6 litra oleju, po spuszczeniu zawsze mieściło się ok 4 litry nowego.
-
Panowie, czyli wychodzi w takim razie, że mam w silniku trochę za dużo oleju.
Uśredniając można przyjąć, że mam jakieś 100 ml za dużo (na bagnecie jakiś 1 mm ponad max).
Czy jazda z takim stanem oleju może się źle zakończyć? Próbowałem wydostać nadmiar, ale ni cholery mi się to nie udaje. Może macie jakiś pomysł w tej kwestii?
P.S.
Engine check już wywalony. Błąd to był brak ciśnienia na filtrze paliwa (wymieniałem filtr paliwa).
-
-
Próbowałem, ale ta cholerna rurka na bagnet się jakoś załamuje i za cholerę nie mogę dopchać wężyka do miski.
Wężyk się załamuje i koniec.
-
-
100 ml za dużo? nic się nie stanie. bądźmy poważni.
-
no 100 to nie
ale skad pewnosc ze 100?