Witam
Planuje powrócić do filtra DPF, po jego wycięciu auto wyraźnie głośniej pracuje. Pytanie czy kupić dobry używany oryginał czy nowy zamiennik?
Może ma ktoś doświadczenie z nowym zamiennikiem? Zależy mi na tym aby wydech był cichy :)
Pozdrawiam
Printable View
Witam
Planuje powrócić do filtra DPF, po jego wycięciu auto wyraźnie głośniej pracuje. Pytanie czy kupić dobry używany oryginał czy nowy zamiennik?
Może ma ktoś doświadczenie z nowym zamiennikiem? Zależy mi na tym aby wydech był cichy :)
Pozdrawiam
A kto Ci wycinał. Wewnątrz puszki należy rurę wstawić tak przynajmniej wyczytałem
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Wstawienie rurki nic nie daje. Ja mam a i tak jest głośniej.
Auto bez DPFa będzie delikatnie głośniej chodziło niż to z DPFem. Ja w 2.4 nie mam, kolega też w 2.4 ma i u niego ciut ciszej klekocze. Mi to nie przeszkadza.
..wg mnie bez sensu znów pakować DPF, wyrzuciłeś kasę na wycięcie a teraz znów będziesz szukał używki i ją montował tylko dlatego, że jest głośniej o kilka dB..
W miejsce filtra wrzuć sobie tłumik i będziesz miał po problemie. Taka operację zaproponowali mojemu ojcu w samochodzie i jest ciszej niż wcześniej.
A czy podczas usuwania filtra wywalili też katalizator? Wtedy na pewno będzie głośniej.
Jeśli chcesz koniecznie montować DPF, to ja bym wybrał nowy zamiennik - wiadomo jak to jest z używkami.
Usunięty został tylko wkład filtra DPF, katalizator jest na swoim miejscu.
Kombinowałem już z rurą od wersji bez DPF ale było jeszcze gorzej. Ciut głośniejszy klekot jest znośny ale u mnie słyszę wydech przy 2k obr/min - jestem mocno wrażliwy na wszystkie dźwięki jakie wydaje auto :)
Co ciekawe słyszę tylne tłumiki, tak jakby zmniejszenie oporów przelotu powietrza odbiło się ich głośniejszą pracą.
Pomysł z tłumikiem wydaje się dobry, tylko wolałbym zastosować przetestowane rozwiązanie bo to są kolejne koszta.
Miał ktoś okazję montować tłumik/katalizator uniwersalny w miejsce filtra DPF? Przypominam zależy mi na dB na poziomie oryginału.
czyzby problem w Berlinie ;)
Montował ktoś zamiennik DPF do 2.4 ?