-
Wyciek
Od dłuższego czasu wycieka mi płyn chłodniczy, jednak nie było widać wycieku. Zauważyłem ostatnio, że jak samochód dłużej gdzieś stoi to jest plama z przodu od strony kierowcy. Praktycznie na wysokości zderzaka, może troche głębiej. Utrzymuje się na asfalcie dość długo ale nie wygląda to na olej, nie jest aż tak gęste i po dotknięciu palce nie są jak "po oleju". Czy to może być ten płyn chłodniczy? Dziwię się, bo zbiorniczek jest po przeciwnej stronie ale być może jest taki obieg
-
No wiesz, płyn chłodniczy to nie tylko zbiorniczek, a praktycznie cały silnik... :D Z przodu masz węże + chłodnica. Legnij se pod auta, albo pomacaj po węzach, wszedzie i zobacz skąd ucieka. Moze spod jakieś obejmy, jakiś wąż ma dziure, albo z chłodnicy...
-
Zajrzyj pod auto, po stronie kierowcy właśnie, za chłodnicą jest takie kolanko, tam się dwie rury łączą na zatrzask, może coś tam się obluzowało i leci. U mnie tak było, pod dociśnięciu suchutko :)
-
Nie robiłem z tym nic bo było ostatnio dość ok ale w końcu kiedyś trzeba :) tyle tych tematów o uszczelkach pod głowicą, ale jeśli widać wycieki to chyba to nie jest ten problem?
I drugie pytanie, po jakim czasie silnik 1.6 TS powinien osiągać 90 stopni przy dodatniej temperaturze powietrza? Bo u mnie wzrośnie po kilku minutach jazdy do 90 st., zaraz spadnie i za kilka kilometrów znowu wzrośnie i dopiero trzyma na stałe. W zimie dopiero po około 15km zaczynał iść w górę i się utrzymywać. Także chyba termostat do wymiany?
-
U mnie w zime nagrzewa sie ok. 6km, w lato ok. 2-4km. Idzie prosto do góry, nie faluje
-
-
U mnie było tak, że na trasie dochodził do ok. 70 a w mieście falował pomiędzy 70-90st. Skończyło się wymianą termostatu. I w te temp co panują teraz zagrzewa się po około 4km przejechanych w mieście.
-
To właśnie u mnie 90 zawsze osiągnie, przy +20 to nawet może i po 2 km się zdarzy... ale w zimie świruje. Sprawdzę :)
-
A jest możliwość, że temperatura ma wahania przez niesprawną chłodnicę? Bo już wiem, że płynu ubywa mi przez chłodnicę i idzie do wymiany.
-
Jak na moje to by Ci sie raczej przegrzewal a nie wahal.