Witam! Mam pytanie jaki olej silnikowy najlepiej wlać do 1.6 TS. Niedawno kupiłem auto i nie wiem jaki olej był wlany przez mojego poprzednika.
Printable View
Witam! Mam pytanie jaki olej silnikowy najlepiej wlać do 1.6 TS. Niedawno kupiłem auto i nie wiem jaki olej był wlany przez mojego poprzednika.
Kolego temat rzeka... Poruszany na formum tysiące razy... Uzyj opcji szukaj to znajdziesz wiele informacji no i co gorsza wiele zdań na ten temat...
Ja przy mojej 2.0TS jeżdże na Mobil Super S 10W/40 i nie narzekam, od wymiany do wymiany dolałem litr więc silnik w formie:)
Pozdrawiam
To ja się podczepię z zagadką olejową:
Po kupnie pojeździłem trochę (400km) na oleju który był wlany, nie wiem dokładnie co to było, w każdym razie jakiś mineralny prawdopodobnie. Jak tylko się nadarzyła okaza oddałem auto na wymianę płynów w tym oleju. Wlali 10W40 półsyntetyk Mobila Po odebraniu auta pojeździłem 3 dni (jakieś 100km) i sprawdziłem olej - było na minimum (a serwis się zastrzegał że wlał na max i tak trzeba utrzymywać- mea culpa że nie sprawdziłem jak odbierałem). Lekko się zdziwiłem, bo wcześniej te 400 km zrobił bez brania oleju. Pojechałem na dolewkę. Wlazł litr.
Od tamtego czasu przejechałem kolejne 400-450 km i oleju nie ubywa (ani nie przybywa), jest dokładnie tyle ile dolali. Skąd ten początkowy ubytek? Kwestia wypłukania czegoś (trochę za mało km chyba). Auto nie dymi na niebiesko (mało dymi), zbiera się normalnie, żadnych problemów. Ktoś coś podpowie?
Moze wlali na max, nie odpalili silnika i nie pozwolili mu troche pochodzic po czym powinni raz jeszce sprawdzic stan.
Pompa zasała olej, rozprowadziła go kanałmi, zalała filtr w który wejdzie kilka setek oleju...i stą taki poziom pewnie, jezli nie hyło plam pod miską ani po filtrem który mogli źle wkręcić...
majster majstrem, ja po wymianie zawsze po powrocie do chaty sprawdzam ile oleju jest i od rana jak sie uleży także...
Dobrze że sprawdziłeś bo pewnie bys juz remontował silnik...
Pozdrawiam
Dokładnie tak, jak wspomniał Alfamaniak156 - pewnie zalali Ci na max. zaś później z racji obiętości samego układu olejowego w tym filtra do którego potrafi zmieścić sie dość sporo oleju tj. 300-400 ml lub nawet więcej - poziom nieco się zmniejszył. Zawsze po wymianie powinno się odpalić silnik odczekać chwilę i sprawdzić ponownie.
U mnie natomiast chłopcy nieco przeholowali i na bagnecie mam ok. 10 mm ponad max.
kupuj motul 6100 10w40 nie ma osoby na forum ktora by na niego narzekala...
na temat innych olejow jest tyle opini ilu uzytkownikow;)
zalej motul bedziesz spac spokojnie:D
valvoline max life 10w40.