Zastanawiam się jakich środków używać do pielęgnacji i czyszczenia listew ozdobnych bocznych drzwi i centralnej konsoli z aluminium. Ktoś zna jakieś sprawdzone kosmetyki, może jakaś delikatna pasta polerska?
Zastanawiam się jakich środków używać do pielęgnacji i czyszczenia listew ozdobnych bocznych drzwi i centralnej konsoli z aluminium. Ktoś zna jakieś sprawdzone kosmetyki, może jakaś delikatna pasta polerska?
Ja się zastanawiam jak usunąć rysy z tego aluminium bez uszkodzenia ;)
Też chętnie się dowiem :P jakaś pasta do chromu i aluminium?
tylko obawiam się że pastą i polerka mechaniczną zrobię szkło na tym aluminium, a ja chce zachować ta fakturę pod palcami ;D
Też bym jakąś polerkę pastą zrobił ale znając życie to pewnie bym tak spaprał sprawę że potem bał bym się do Alfy wsiadać :D No ale człowiek uczy się na błędach tylko gdyby mi przyszło wymienić listwy na nowe to już tak wesoło by nie było dla mojego portfela :P
będe napewno rozkminiał jak to zrobić, bo znając mnie jak tego nie zrobię, to napewno polakieruje w czarny fortepianowy, a szkoda by było ;D
Żadne pasty polerskie nie pomogą w odnowieniu tych powierzchni. Można oddać do firm zajmujących, się obróbką aluminium ale to dotyczy tylko szczotkowanego alu. Zresztą i tak fabrycznego efektu nie będą w stanie uzyskać, bo fabryka ma na to patenty. Można odnowić w sposób przypominający oryginał ale wtedy musimy wszystkie elementy oddać na taki zabieg. W Austrii proponowano mi odnowienie z efektem jasnego alu za... 300 Euro. To już lepiej kupić oryginalne elementy, które są uszkodzone bo np środkowy panel i ten w kierownicę mogłem kupić za 210 Euro a akurat te mam uszkodzone przez breloczki kluczyka itp rzeczy metalowe.
No to jak pasty słabo działają, to faktycznie może lepiej czajić się na jakąś okazję z oryginalnym elementem
Ale co Ty chciałeś zdziałać pastą? Uszkodzenia alu polegające na rysach i ubytkach/wgniotkach od uderzeń nie niweluje się pastą. To jest odnawianie poprzez szczotkowanie lub nawet wcześniejsze frezowanie na maszynie cyfrowej lub innych podobnych stacjonarnych. Każdy taki zabieg to ubytek materiału i przy grubości rzędu 0,7 mm nie trudno o niepowodzenie...
Jak wyżej. Pasta nawet mocno ścierna nie zedrze alu bo po prostu materiał jest za twardy. A na tym bazują pasty. Na ścieraniu. Co innego lakier auta. To samo jest z szybą. Są preparaty które niby usuwają minimalne rysy z szyb. Ale w rzeczywistości nie zdaje to egzaminu. Co najwyżej szybę ładnie wypolerujesz z zabrudzeń i dodasz jej blasku. Ale rys nie usuniesz bo materiał ma za twardą fakturę.