-
Kolor Oleju Napędowego..
Witam.
Szukałem w necie informacji odnośnie koloru ropy (oleju napędowego) i nie znalazłem żadnej ciekawej wypowiedzi na nurtujące mnie myśli z ON....
Mianowicie... Leję paliwo wciąż z tej samej stacji , często sprawdzam zabarwienie oleju w słoiczku i widać sporą różnice...
Zalewany przeze mnie ON ostatnio miał kolor nawet nie kolor benzyny, a niemalże przezroczysty było czuć konsystencję ropy, aczkolwiek zalewając zawsze był ciemno-żółty bądź wchodzący w niebieski/turkusowy..
Przez co tak jest ? Czy stacja kręci jakieś wałki ?
Jeśli tak, można zlecić jakąś kontrolę jakości ?
Zalewając na innej stacji paliwo auto nawet ciszej pracowało...
-
Dzisiaj wymieniałem filtr paliwa. Zlana z niego ropa miała kolor żółtawy i mała prawidłowy zapach. Tankuję caly czas na lukoil.
W pracy dowożą nam paliwo. Z reguły ma kolor niebieskawy. Ostatnio jak przywieźli to śmierdzi rozpuszczalnikiem wymieszanym z gnojówką. Axor nie chce jechać, a z odstojnika zlałem wodę czarny szlam i jakiś syf.
-
Na jednym z forów (nie pamiętam gdzie) jest analiza składu ropy i wg niej bio komponenty zabarwiają ropę na żółto. Stąd im jaśniejsza tym lepsza i podobno najlepsza jest ta zimowa, bo w niej jest mało bio, gdyż bio pogarsza temp. zamarzania ropy.
Tyle przeczytałem ale warto tego poszukać bo gościu sprawdzał te próbki w zamrażarce i rezultaty są co najmniej ciekawe.
-
Jak chodzi o kolorki to tu macie od najgorszego do najlepszego z boku % BIO
Brązowy 7+
Zielony 7
Zółty ~3
Woda 0
Woda 0+ nafta
Z wodą jest tak że do -10 czyste, potem z dodatkiem na zamarzanie, czyli nafta
-
Rację ma kolega ap2. Im ropa ma bardziej żółty kolor to oznacz że więcej jest w niej bio dodatków. Jeśli kolor jest przezroczysty albo wpada w błękit to oznacza że ropa jest czysta bez bio. Łatwy test dla kogoś kto mieszka blisko wschodniej granicy. Wystarczy w butelkę wlać ropę ruską i polską. Różnicę widać gołym okiem. Nawet w zimowej jest różnica.
https://www.youtube.com/watch?v=PaVW...ature=youtu.be
-
Oleje napędowe "arktyczne" mają z reguły jaśniejszą barwę od letnich. Np arktyczny ON z Lotosu jest bardzo jasny :)
EDIT:
awj1 mnie uprzedził :)
-
Na kartach charakterystyk technicznych:
http://www.lotos.pl/132/dla_biznesu/...yki?category=1
jest napisane: "Przeźroczysta żółta ciecz"
-
Czyli po prostu nie przejmować się ? Bo już myślałem, że w wuja walą i jakiś bubel próbują nam wcisnąć... Ropa jest bardzo jasna, aczkolwiek czuć "ropę" :)
-
Zakładając, że nie kombinują z ropą to tylko się cieszyć jak jest biała/niebieska. Żółta to niestety ta gorsza. Gdzieś tam jeszcze wyczytałem, że na tej samej stacji kolory zależne są od poszczególnych zrzutów paliwa i jak stacja nie kombinuje to nie ma wpływu na ten kolor.
PS
Wychodzi, że lepiej kupić zapas zimowej do beczki :)
pzdr,
ap2