-
Sprężyna pedału sprzęgła
Cześć,
Ponieważ dojrzałem do tego, aby wymienić uszkodzoną sprężynę pedału sprzęgłam, chciałbym spytać , czy ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na jej wymianę? Wiem na pewno, że potrzebuję stalowych nerwów i zagiętego w haczyk drutu, lub płaskownika:) , że powinienem zdjąć filcową osłonę pod poduszką na kolana też pamiętam.
Jakieś podpowiedzi?
Jeśli chodzi o szukajkę i ..jeśli coś przegapiłem -biję się w pierś.
-
Wg mnie najłatwiej to zrobić wyjmując rozdzielniczkę z bezpiecznikami (miejsce na rękę) i rozpinając pedał z pompką sprzęgła (łatwo założyć nową sprężynę). Będziesz do tego potrzebował zamówić zapewne nowy plastikowy(!) sworzeń łączący pompkę z pedałem, bo ten jest jednorazowy. Wyciągnięcie go bez ułamania ząbka to mission impossible. Nie trzeba wtedy żadnych drutów itp itd. I mniej nerwów :)
Btw. kiedyś pracownik pokazał mi instrukcję serwisową do tej pracy - czyli może być w eLearn.
-
Przede wszystkim dużooo spokoju przy montaży. Mi się udało za drugim podejściem :) Zacząłem od strony z której wystaje ten plastik, potem duży płaski śrubokręt i udało się ją wcisnąć na swoje miejsce.
Powodzenia ;P
-
Witam :)
Z tym spokojem to ...trudno :D ...założenie tej sprężyny przypomina operację migdałków wykonywaną przez odbyt...
Okazało się , że sprężyna była złamana od strony gdzie jej klips funkcjonował prawidłowo, z drugiej strony ...nie było go wcale pewnie od dawna.
Założyłem sprężynę w klips, a zdrugiej strony bezpośrednio w obudowie pedałów (tak jak to zastałem) po użyciu dobrego smaru silikonowego pedał sprzęgła pracuje bardzo lekko - sprężyna działa w obu kierunkach prawidłowo. Odpuszczę wiec szukanie i montowanie klipsa...było tyle czasu bez i nic kompletnie się nie działo.
Sukces:)
Dziękuję.
-
-
U mnie nic nie klika - ale jak zacznie spróbuję założyć plastik sprężynki z strony gdzie jej brakuje.
-
Nadal ok...
Wysłane z Nokii 3310
-
To git. W poprzedniej brakowało mi obu plastikowych adapterów i nic się nie działo.
-
Może ktoś z Was będzie zainteresowany
Do soboty na autosklep24 trwa wyprzedaż do -40%
Sprężynkę wycisku sprzęgła można kupić za 23 zł
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Spre...6424866-/19963
Wystarczy w koszyku wpisać hasło "JW2019"