-
Gigantyczne spalanie !!
Witam . Alfa 156 2.0 TS , wczoraj zalałem 15 litrów na wskaźniku było prawie połowa zbiornika , do dzisiaj zrobiłem 20 km po mieście i już przy 15 zrobionych km zaświeciła się kontrolka rezerwy i wskazówka spadła do zera. Wychodzi na to że pali 100 na 100 , żadne kontrolki się nie świecą. Od czego zacząć , co to może być ?
-
W 156 często szaleje wskaźnik od paliwa pokazując złe odczyty. Zresztą u mnie po lifcie w 147 też czasami zaleje, mam np 1/3 baku, przejade z 30km już mam blisko rezerwy a później zaś wraca do normalnego stanu.
-
Żeby zmierzyć spalanie trzebaby zatankować do pełna, przejechać trochę i tyle ile wlejesz znowu do pełna, to jest rzeczywiste spalanie. Na wskaźnik w 156 nie ma co liczyć, mi kiedyś wzrosło o prawie 1/4 po wyłączeniu/włączeniu zapłonu.
Jeśli jednak faktycznie spala więcej, to można szukać np. dziury w baku, 100/100 raczej nie spali nawet jeśli się wszystkie usterki na siebie nałożą :P Na początek sprawdź albo realne spalanie albo jak sytuacja wygląda po przejechaniu większej ilości km, po 20km raczej nie można żadnych wniosków wyciągać.
-
Ok dzięki koledzy , jutro zaleję do pełna i sprawdzę