-
Demontaż podszybia
Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. W jaki sposób zdemontować podszybie w AR 147 1.9 jtd ? Dużo problemów będzie ? Chciałbym zdemontować podszybie w celu odświeżenia go oraz przyklejenia uszczelki bo w dwóch miejscach odeszła. Gra warta świeczki ?
-
Jak nie masz garażu to poczekaj do przyszłej wiosny. Od razu obowiązkowo zrobisz czyszczenie syfu spod podszybia i udroznisz odplywy.
Nabądź ściągacz do wycieraczek - niekoniecznie ale sie nie raz przyda.
Ściągasz wycieraczki, wyciągasz uszczelkę spod podszybia, odkręcasz trzy wkręty (chyba imbusowe) i ściągasz podszybie od str kierowcy, później drugie. Podszybie cale jest zdaje sie na sześciu kolkach. Podszybie z czuciem i równomiernie podważasz rękoma w gore. Odświeżasz opalarka, później pasta do butów i ciągniesz quick detailerem. W moim przypadku zrobiło sie kruczo czarne i odpycha wode.
- - - Updated - - -
A pasta z Lidla, taka z gabka. Nie znalazłem lepszego i trwalszego czernidła do podszybia.
-
Garaż mam, więc problemu nie będzie. Ogólnie myślałem, że będzie gorzej. W sumie po ściągnięciu ramion wycieraczek wielkiego zachodu i problemów powinno nie być.
-
Wyczyść te całe błoto spod podszybia i pryśnij środkiem typu Tectyl by gdzieś coś nie podgniwało, tam cały czas jest wilgoć. Przy okazji sprawdź odpływy tam gdzie są zawiasy maski mniej więcej. Zobacz czy nie masz liści w wentylatorze.
Podszybia nie dociskaj przy zakładaniu z całej siły bo go nie pokrzywić.
-
ok, dzięki LukaSS za rady. A jak wygląda sprawa z uszczelką ? Przykleić ją do podszybia na kleju do szyb, czy jakiś inny sposób ?W dwóch miejscach odeszła więc przy ponownym montażu jedynym wyjściem jest przyklejenie jej ? Dobrze kombinuję ? :)
-
Ona jest podklejona tasma ale przez lata wiadomo... Ja ja dalem na czarnu silikon i jest ladnie.
-
okej, czyli zrobię tak jak myślałem. :) mam jeszcze jedno pytanie do ciebie (może będziesz wiedział a po co kolejny temat). Czy demontując tą centralną poduszkę silnika, czyli ta na drążku wystarczy po prostu odkręcić i przykręcić nową ? chodzi mi głównie o to czy jak odkręcę i wyciągnę to czy przez tą chwilę nic się nie stanie ;)
-
Nie wiem, tego jeszcze nie zdołałem zrobić w aucie ;)