Problem z chłodzeniem silnika
Witam serdecznie, mój samochód to Alfa 159 1.9 JTS.
Ostatnio zauważyłem niepokojący problem, z nawiewu powietrza w kabinie, niekiedy czuć zapach wody chłodniczej, i też na zewnącz auta , otworzyłem naske i faktycznie tak jak by się woda gotowała, a chłodnica zimna, oczywiście na desce nic, temp idzie od 0 do 90 stopni i tyle, ogrzewanie chodzi normalnie, wieje ciepłem, gorącym - wedle ustawień, zrobiłem mały test włączyłem auto na zimnym silniku, otworzyłem maske i co pochwile sprawdzalem ten wąż górny od chłodnicy co idzie do termostatu i chłodnice. Gdy auto sie nagrzalo - temp 90 stopni, wąż był gorący ale cały czas miękki, ponadto jak go nacisnołem to woda w zbiorniczku sie poruszała, (nie jestem pewien ale chyba jak by sie termostat orworzył to by ta woda z zbiorniczka zleciala) i chłodnica caly czas zimna, przygazowałem mu, włączył sie wentylator na chłodnicy 2x, a tam bez zmian, wąż gorący, miękki, i chłodnica nadal zimna, cały test trwał około, 45 minut, w zbiorniczku wyrównawczym nie było bombelków powietrza, bo sprawdzalem, próbowałem odpowietrzyć i nic, nie wiem czy to jest wina termostatu czy pompy wodnej, nagrzewnicy, czy ktoś sie spotkał z czymś podobnym?