-
Dwa problemy ze skrzynią
Witam,
jakiś miesiąc temu wymieniałem wysprzęglik w swojej 1.9 JTD i po wymianie przez jeden dzień były dziwne drgania (przed wymianą ich nie było) przy zmianie biegów (głównie przy ruszaniu, dwójce i trójce), ale mechanik mówił żeby rozjeździć i na drugi dzień faktycznie, minęło. Niestety w tym tygodniu podobny problem powrócił - lekkie drgania samochodu przy ruszaniu z 1. i przy zmianie na 2. a największe przy redukcji z 3. na 2. (przy puszczaniu sprzęgła).
Natomiast drugi problem, który od początku przygody z GT mam - przy wbiciu szóstki (około 8 na 10 razy) trzęsie się cały drążek. Z silnikiem i karoserią jest ok.
Czy ktoś spotkał się z którymś z problemów? Pytam, bo mechanik stwierdził, że do diagnozy musiałby rozkręcić skrzynię a bardziej opłaca się wymienić na używkę. I jakoś mi się nie podoba ta droga diagnostyki.
Pozdrawiam
-
Mam podobnie i walczę z tym! Z tym że ja mam całe nowe przeniesienie napędu i sterowanie :P. W kolejce są wtryski i mówię to całkiem serio zakopałem się w temacie w dziale 159. I kilku ludzi pisało że to wszystko była wina wtrysku silnik nagle nie ogarniał dawek bo jeden lał drugi zaś był przytkany. Mało z tego 2 gości mówiło że wcale na korektach widać tego nie było przelewy też nie dały jednoznaczniej odpowiedzi. Zaryzykowali zregenerowali w dobrym zakładzie i siadło. Z 6 w jtd jest tak że jest przesunięta sporo i wrzucenie jej poniżej 2500 to nie jest dobry pomysł bo dwumas się obrazi i rozleci. Powiem tak mnie też tyrpało lewarkiem ale i budą to akurat był dwumas. Po wymianie na 5 i 6 jak ręką odjął ale przy redukcji i ruszaniu mam tak samo i co raz bardziej skłaniam się do tego że to wtryski. Jak u Ciebie z odpalaniem? Nie masz problemów? A i do gównoburzystów NIE TWIERDZĘ, że tak jest. Nie sugeruj się tym co napisałem, jest to skrót kilkunastu stron z pod forum 159. Jak sprawdzę na własnym przykładzie to potwierdzę :)
-
Z odpalaniem jest ok, bez kręcenia nadmiernego, bez trzęsienia budą. A Tobie przy zmianie biegów trzęsie się na każdym przełożeniu, czy tylko na tych pierwszych dwóch?
-
mnie już nie trzęsie. Szarpie przy zmianie biegów. Ale dochodzę do wniosku że chyba dwumas fabrycznie nowy, nie jest najlepszej jakości.