Czyszczenie kolektora dolotowego (ostatnia opcja na pozbycie sie check engine)
Cześć! Posiadam moją alfe jakos od września (1.9 JTD 16V 2004 103kw) od tego momentu zrobilem 4 tys. km. Kupilem ją z rozwaloną turbiną (wiedzialem poprostu ze zbliża sie ku końcowi troche km zrobiłem :D) Zepsuła sie 300km od domu strasznie waliła olejem. Jazda podczas powrotu do domu polegala na tym aby całkiem nie rozwalić wiatraka i jechalem z prędkością ok. 100km/h i nie przekraczalem 2000 tys. obrotów. Dojechalem cało do domu turbina poszla do regeneracji. Przed montazem zregenerowanej turbiny wzielem od mechanika intercooler oraz wszystkie rury dolotowe i porządnie je przepłukałem (była masakra). Juz myslałem ze wszystko bedzie fajnie ale niestety wyskakuje check bład P0235. 1 2 3 Bieg przyspieszanie wporządku pedal do podłogi nic nie wyskakuje. 4 5 6 check przy ok. 3000tys różnie.
Spradzone i wymienione:
-olej, filtr paliwa, filtr powietrza, termostat (olej był wymieniony przy montazu regenerowanej turbiny)
-grucha od sprężarki działa książkowo (szybko sie chowa i wysuwa)
-wężyki od zaworu vgt wymienione na nowe
- czujnik doładowania wyczyszczony
- 2 x wyczyszczony egr po zakupie i po wymianie turbiny (zaślepiony juz był zaslepka z 4 otworami)
Przed regeneracja turbiny check sie nie zapalał. Moim skromny zdaniem trzeba teraz wyczyścić kolektor dolotowy. Jazda na walącej olejem turbinie zapchała juz całkiem kolektor i dlatego wyskakuje check (jestem pewien ze nikt go wczesniej nie czyscił zaglądałem tam po kupnie i juz było tyle nagaru ze głowa boli).
Tu pytanie do was:
bede sie wzorował na tym poradniku
https://www.youtube.com/watch?v=L3tH7k8w03A
Brakuje mi tu tylko momentów z jakimi mam dokręcać sruby. Ma ktos z was te momenty??
Po drugie jak z odpowietrzeniem układu paliwowego faktycznie sie sam odpowietrzy ??
Uszczelki kupic nowe jak tak to gdzie??
W poradniku silnik sie troche różni od mojego czy nada sie ten poradnik??
Ewentualnie jakies rady i spostrzenia osób które juz to wykonywały?
Pozdrawia!