-
Olej
Siema. Spojrzałem dzisiaj na bagnet oleju, jest na minimum a to już pora na wymiankę wraz z filtrem. Więc moje pytanie: Czy zmiana oleju z Aral 5w40 na Valvoline 5w40 wchodzi w grę? Obydwa oleje są syntetyczne? Ile oleju będę potrzebował? Auto to 156 2004r, 1.8ts 140km. Pozdrawiam, i sory bo wiem, że temat wałkowany 150 tysięcy razy ale w tym ogromie postów ciężko cokolwiek znaleść, szczególnie na komórce.
I jeszcze pytanko, bo przymierzam się do zmiany rozrzędu, ale to za jakieś 2 miesiące. Dzisiaj po raz pierwszy chyba usłyszałem wariator na zimnym. Wymiana oleju pomoże (bo dawnooo już nie był wymieniany, a nie dawno ją kupiłem) czy może regenerować wariator (mechanik podoła?). No i pytanie czy nie szkodzi, że teraz zmienie olej i filtr a wariata za dwa miechy? Pozdro
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
-
Przy wymianie wariatora wymienia się olej. Kupiłes ją niedawno i rozrządu nie zrobiłeś? - igrasz z losem....
-
Ale wiem na pewno, że był wymieniany (faktura) 40kkm temu. Pozatym mało nią jeżdże. A jak wymienię teraz olej, a za dwa miechy rozrząd to nie będzie? Masz jakąś logiczną odpowiedź, czy po prostu tak i już? :)
-
Przy wymianie wariata trzeba ustawiać rozrząd wiec nie opłaca się robić najpierw rozrządu potem wariata, robi się obie rzeczy na raz, tak w razie czego. Olej wtedy tez wypadałoby wymienić. Ile km miesięcznie robisz?
A co do oleju, masz twin sparka, 5w40 to raczej słaby wybór dla tego silnika. Nalej 10w40 albo jak juz masz spory przebieg to najlepiej 10w60 (ja polecam Valvoline ale to temat rzeka)
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
-
Wiem, że wariator rwzem z rozrządem :) to JTS też lałem 10w60. Tu był lany 5w40, ale chyba zrobie jak mówisz l, zaleje 10w60. A jak myślisz, regenerować czy nowy?
-
JTS były tylko 2.0, jak masz 1.8 to musisz mieć twin sparka.
Co do wariatora to nie podpowiem, bo sam go jeszcze nie regenerowałem, nie było potrzeby, a ze ma już spory przebieg to przy następnym rozrządzie wskoczy nowy.
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
-
Mam i 2.0 JTS i 1.8 TS
W każdym razie chyba kupię nowy. A co myślicie o regeneracji wariatora na allegro jest aukcja w Lublinie? Robił ktoś? Jakieś opinie?
-
Co złego jest w Oleju 5w40 dla TS?.. Zwłaszcza w okresie zimowym
@dstan
-
Nie wiem kolego, w naszym klimacie nie ma chyba różnicy.
Bardziej bym się martwił o jakość oleju. Nalać syntetyka pełnego?
Wiem, że ludzie jeżdżą na różnych olejach, i wariatory nie siadają, jeśli się olej często zmienia.
-
Nie przebieg, lecz stan silnika jest kryterium ... Odsyłam do tematu o olejach :) <a href="www.forum.alfaholicy.org/forum_ogolne_o_alfa_romeo/43-temat_rzeka_jaki_olej_lejecie_polecacie_-760.html"> KLIK </a>