Silnik 3.2jts Q4 - problem z chłodzeniem, lekkie wibracje silnika?
Jestem świeżym posiadaczem Alfy 159 3.2jts Q4. Chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy od innych użytkowników tej wersji silnikowej, niestety nie ma ich zbyt wielu? Pierwsza moja zagwostka dotyczy włączającego się moim zdaniem zbyt często wentylatora chłodnicy. Przy aktualnej aurze włącza się on co 3-4min. nie ważne czy przy włączonej czy wyłączonej klimatyzacji… dodam że auto trzyma cały czas 90stopni i z tym nie ma problemu pod każdym obciążeniem… Generalnie nawet jak auto stoi bez obciążenia a wentylator włącza się… tak jak napisałem co 3-4min. Chciałem się dowiedzieć czy tak ma być…? Jak to wygląda u innych… Mam jedynie porównanie do Giulietty 1.4 170km która w tych samych warunkach w ogóle nie uruchamia wentylatora, a u mnie nawet na postoju. Generalnie mechanik mówi że tak ma być że to silnik Opla i że lepiej że się włącza niż miał by się nie włączać, nie jest to niestety satysfakcjonująca mnie odpowiedź.
Druga sprawa dotyczy pojawiających się drobnych wibracji na biegu jałowym jak auto stoi miedzy 1000-1500 obrotów czuć drobne wibracje (włączające się wariatory faz?) generalnie dzieje się to na ciepłym i zimnym silniku… W trakcie jazdy nie jest to zupełnie odczuwalne… ktoś ma jakąś idee? Czy może tak ma być.
Generalnie piszę ponieważ mój mechanik od Alfy chyba nie miał wcześniej kontaktu z tym silnikiem i sam nie wie jak powinno być.
Pozdrawiam, chętnie się dowiem jak to wygląda u innych posiadaczy tych silników czy tak ma być czy może nie do końca. J Chciałbym po prostu zapobiegać niż leczyć… A mechanikom generalnie to obojętnie…