Błąd VDC system failure - nowy aku, alternator, a od 2 lat to samo
Witam
Od prawie 2 lat prześladuje mnie ciągle jeden problem - w niskich temperaturach wyskakuje błąd "VDC System failure" co skutkuje tym, że dopóki błąd nie zniknie to nie ma szans na odpalenie samochodu. Czasami wystarczy kilka razy włączyć wyłączyć zapłon i za którymś razem kontrolka znika i samochód odpala bez problemu.
Początkowo podejrzewałem akumulator bo był już leciwy, w styczniu zakupiony został nowy, problem zniknął na kilka tygodni po czym znowu sporadycznie się pojawiał. Teraz wymieniłem alternator na nowy (też już padł) - miałem nadzieje, że może on jeszcze słabo doładowywał i przez to problemy, ale nie - dalej kontrolka wyskakuje sporadycznie w niskich temperaturach. Klemy od akumulatora wymienione, przewody sprawdzone i nie mam już pojęcia co dalej.
Jeśli podłącze akumulator do ładowania to zawsze odpali za pierwszym bez błędu, a wystarczy, że samochód postoi 2 dni i już wyskoczy mi błąd. Akumulator kręci bez najmniejszego problemu, nawet z błędem rozrusznik kręci bardzo dobrze, ale nie odpali z aktywnym błędem. Macie jakieś pomysły? Bo mi brak już sił do tego bo nigdy rano nie jestem pewien czy odpalę za pierwszym razem czy po 5 minutach. W okresie letnim błąd nie wyskakuje ani razu.