-
Wymiana egr
Witam mam już od kilku miesięcy ten sam problem otóż mam problem z odpalaniem , brak mocą na niskich obrotach i kopci , wymieniłem już wszystko co się da w aucie turbiny,przepływomierza, przewody,czujniki itp.
byłem dziś u mechanika i na komputerze wyskoczył błąd egr który nie da się skasować ( EGR został we wrześniu przez ze mnie wyczyszczony i zaślepiony )
Nowy EGR to cena ok 500 zł i moje pytanie czy problemy z odpalaniem i brak mocy to może być wina EGR u ?
-
Z tego co się orientuje to błąd EGR jest następstwem zaślepienia go, bez wycięcia go w sofcie. Co do dymienia - sprawdzałeś dolot? kolektor - IC i IC - turbo?
-
W 147 jak zaślepisz egr to możesz usunąć błąd ale tylko "na chwilę" dopóki komputer nie będzie chciał zapodać spalin do układu dolotowego bo wtedy dalej wyskoczy błąd czyli check engine, ale to nie jest powodem że auto nie chce odpalić a tym bardziej brakiem mocy bo teoretycznie silnik powinien się lepiej wkręcać z zaślepionym egr i nie powinien kopcić wiec wina leży jest w czymś innym i nowy egrt na razie bym odpuścił. sprawdź jeszcze raz przepływkę tak jak należy
-
tylko błąd Egr już był wcześniej przed zaślepieniem przepływomierze wymieniłem już 2 razy
trochę się sugeruje tym artykułem http://autokult.pl/25205,do-czego-sl...o-wyeliminowac
Objawy problemów z zaworem EGR
.....Najczęściej jednak zawór blokuje się w pozycji otwartej, a to wiąże się już z mocno odczuwalnymi objawami, takimi jak nierównomierna praca silnika na biegu jałowym, trudności z płynnym przyspieszaniem i utrudniony rozruch zimnego silnika......
-
Jeśli nie wywala Ci innych błędów to proponuje wyjąć i porządnie wyczyścić egr, nie wydaje mi się żeby on robił takie problemy ale jak był już błąd po zaślepieniu to mogę się mylic, ewentualnie oddać auto do dobrego elektromechanika jak tak moje zrobiłem na tip top.
-
Miałem w poniedziałek podobne objawy. Wyczyściłem EGR totalnie zablokowany. Jeśli masz 1.9 JTDm 16V to należy zaślepić EGR zaślepką z otworami.
-
no ale jeśli na wyczyszczonym nie zaślepionym EGR nie można skasować błąd.. to nie jest on uszkodzony ?
-
a sam czyściłeś czy ktoś Ci to robił?
-
sam pod okiem mechanika :)
-
a jaki błąd pokazał komputer?