-
reg sprzegła
tak sobie jezdze a że dawno temu diesla miałem to nie wiem jak to winno być, wydaje mi się że zmiana biegu 1 na 2 następuje z szarpnięciem , w ogóle sprzęgło jakieś takie szybkie , znaczy bierze gdzieś w 1/4-1/3 od dołu, bardzo szybko, dodam że było niedawno wymienione z wysprzęglikiem dwumas ok, da się to jakoś podregulować ?
-
Jedynka służy tylko do ruszenia, jak pociągniesz bardziej, to zmiana będzie z szarpnięciem. Sprzęgło powinno być sztywne i łapać szybko. To nie VW. Tutaj sprzęgła z wody nie uświadczysz.
-
albo szybka zmiana powiedzmy koło 1,5 rpm albo ok 3,5-4rpm i błyskawiczne wciśnięcie sprzęgła praktycznie nie zdejmując nogi z gazu ewentualnie daje w miare gładkie przejście ale szarpnięcie wyczuwalne jest zawsze, tylko mniej lub bardziej , nie wiem czy ttm czy coś tu jeszcze można podregulować ?
-
Może tych szarpnieć na 1 i 2 biegu było wcześniej zbyt dużo i często i może to łożyska w skrzyni sie odzywają? Wymien olej w skrzyni biegów, tak dla spokoju i zobacz czy cokolwiek to zmieni.