Panowie prosze o wasze opinie na temat, jak odpowietrzać, w jaki sposoób odpowietrzac samochód aby nie uszkodzic nic w silniku po wymianie Termostatu ?? Termostat wymieniony załozony zalewam płynem i co dalej ?
Printable View
Panowie prosze o wasze opinie na temat, jak odpowietrzać, w jaki sposoób odpowietrzac samochód aby nie uszkodzic nic w silniku po wymianie Termostatu ?? Termostat wymieniony załozony zalewam płynem i co dalej ?
Rozgrzej auto, może być krótka przejażdżka. Potem uzupełnij poziom płynu. Możesz bawić się odpowietrznikami, ale to nie jest konieczne.
Własnie pewien znajiomy który posiaał 159 mówił mi, że odpowietrzenie jest nieuniknione i własnie nie korkiem wlewu itd tylko jakiemis odpowietrznikami, a ja nawety nie wiem gdzie się One znajduja :)
Odpowietrznik znajduje się na kolanku powyżej termostatu, idąc w stronę zbiornika wyrównawczego. Możesz w ten sposób dopomóc w odpowietrzeniu układu.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=187236&stc=1
odkręć ten korek . Jak zanie lecieć płyn to zakreć. Reszta się sama odpowietrzy jak sie otworzy duży obieg.
I ogrzewanie na full
jeszcze na wezuza silnikiem i na chlodnicy i tam na pewno bedzie powietrze po nagrzaniu
Byłem świadkiem, jak gość chciał sobie ten właśnie korek odkręcić w 9 letniej 159-tce. Elegancko łepek śrubki odleciał :D A nie było zewnętrznych oznak korozji :P Dlatego uważam, że jak już czymś kręcić to tym plastikowym korkiem na kolanku, a i to delikatnie.
Plastikowy odpowietrznik na wężu za silnikiem służy do odpowietrzania małego obiegu do nagrzewnicy, natomiast ten na zdjęciu pampika to jest właściwy odpowietrznik na magistrali. Jest to aluminiowa śrubka w aluminiowym bloku, jak już odkręcać to z zamkniętymi oczami i zaciśniętymi zębami :P
I na zimnym silniku najlepiej :P