-
1.9 16v 6 bieg wyskakuje
witam jak w tytule.
Wyskakuje czasami 6 ty bieg. Nie zdarza się to często, nigdy na krotkich odcinkach i przy spokojnej jeździe. Z regoły przy z zmianie obciążeni (deptaniu) Ma ktoś jakieś pomysły co może być przyczyną? Od czego zcząć: poduszek skrzyni i silnika, regulacji cięgien lewarka biegow, czy raczej trzeba grzebnąć w skrzyni?
Przebieg 100 tys. km nie dłubany, nie bity.
pozdrawiam
-
najprawdopodobniej synchronizator Ci sie wysypal
-
Zacznij od poduszek zawieszenia zespołu napędowego
-
witam
dzięki za odpowiedź. co do synchronizator to nie wiem czy słusznie ale spodziewałbym się raczej że byłyby kłopoty z wbiciem 6 biegu? a takich nie ma. w przyszłym tygodniu jadę do alfakliniki się okaże.
Pozdrawiam
-
-
witam
nic dobrego się okazało. wyrąbany jakiś wałek, zniszczony synchronizator IV biegu, a V na wykończeniu. Wałek dostepny tylko w ASO 2800 PLN. Najrozsądniej (najtaniej) jest kupić używaną skrzynię tym bardziej, że jakimś cudem wg oznczeń skrzyni w moim aucie jest skrzynia z 2.4 jtd 20v ???!! Kupując samochod wiedziałem, że skrzynia jest uszkodzona, ale nie spodziewałem się że jest to kolejna już skrzynia. Na szczęście co do przebiegu i reszty samochodu wałkow już nie było. Sterownik wtryskow potwierdza przebieg ze stanem licznika i nie ma błędow podczas diagnostyki. Spaliny w normie. Ciśnienie oleju i doładowania w normie.
W historii jest pewien morał: Kupiłem samochod bezpośrednio w niemczech dzięki uprzejmości znajomego. Sprzedawny był w komisie należącym do niemieckiego niemca(celowo piszę z małej litery) z nazwiska, wyglądu i zachowania w cenie niższej od średniej dla modelu z rocznika i podobnym przebiegiem i wyposażeniem o niewiele ponad 2 tys. (czyli nie jakoś super tanio) Euro czyli tyle ile kosztuje wymiana skrzyni z robocizną w Niemczech. Dzisiaj niestety nawet niemcom do końca zaufać nie można. Do tej pory myślałem, że tylko Turcy w Niemczech opychają kombinowne bryki a niemcy takimi "modelami" się nie zajmują. Jak widać na moim przykładzie niemiecka solidność to już relikt przeszłości. Dzisiaj jeśli chodzi o samochody nie można ufać nikomu
pozdrawiam
P.S.
Kupię skrzynię 6 biegow + R do AR 156 1,9 JTD 16V 140-150 KM rok 2005 w stanie bardzo dobrym lub idealnym.