-
Nierówna siła hamowania.
Witam, co może być przyczyną, że lewy przód hamuje słabiej niż prawy przód, a z tyłu odwrotnie - prawa strona jest słabsza od lewej, np jak zajadę na myjnie po krótkiej przejażdżce to po psiknięciu strumieniem na tarcze dymi się z prawego przodu oraz lewego tyłu, natomiast pozostałe 2 tarcze nie są nagrzane aż tak żeby zaczęły dymić po skierowaniu na nie wody. Domyślam się, że sekcje pompy hamulcowej są na skos? Problem o tyle dokuczliwy, że teraz jak jest ślisko i wcisnę trochę mocniej hamulec to muszę dawać kontrę bo mi tył ucieka w lewo ;/ Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy ? Czy może to być złe odpowietrzenie czy raczej pompa do wymiany ?
-
Pompę na razie zostaw w spokoju, sprawdź odpowietrzenie kół i czy prowadnice klocków są czyste nie skorodowane, czy gumy na tłoczkach nie są uszkodzone i tłoczki czyste.
-
Jakieś pół roku temu miałem robione hamulce przód i tył, mechanik sprawdzał zaciski i prowadnice i mówił, że wszystko w porządku. W sumie to właśnie po tej wymianie zauważyłem, że hamulce nie równo biorą, bo widziałem na tarczach że PP i LT już są dotarte a na LP i PT jeszcze nie
-
Swoją drogą ciekaw jestem jak mechanik to sprawdził?!
jeśli pedał hamulca wciska się dość głęboko to może świadczyć o zapowietrzonym układzie ale obstawiałbym zapieczone prowadnice.
Ściąg koło gdzie hamulec nie działa poprawnie i zobacz czy zacisk "chodzi" bez większych oporów po prowadnicach czy może nie można go ruszyć bo jest zapieczony, no i sprawdź gumy ka prowadnicach czy nie są skrupieszałe i dziurawe. Zestaw naprawczy nei jest jakoś szczególnie drogi, trochę smaru, odpowiednie odpowietrzenie i hamulce o niebo lepsze
-
Nie wiem dokładnie jak jest w naszych Alfach z ABS, ale w Fiatach jedna sekcja pompy hamulcowej działa na przednie prawe i tylne lewe koło, a druga odwrotnie. Jeśli prowadnice zacisków są dobre to może diagnoza pompy hamulcowej.
-
najlepiej zacząć od najtańszych spraw. Najpierw sprawdź prowadnice, odpowietrzenie układu, a pompę zostaw na koniec bo to już może się okazać droższe w naprawie.
-
Ok, sprawdzę dokładnie prowadnice tam gdzie hamuje słabiej.
-
Sprawdź wszystkie, gdyż za ciepła tarcza może świadczyć o zapieczeniu prowadnic lub wymaga odpowietrzenia. Piszesz, że z nich dymi, tak że sprawdź wszystkie.
-
Wczoraj byłem na stacji diagnostycznej, różnica w hamowaniu : Przód 2% różnicy- mocniejszy prawy, tył 4% mocniejszy hamulec też po prawej. Także nie wiem z czego wynika to, że przy ostrym hamowaniu tył lubi zarzucić mnie w lewo tak jakby lewy tył za mocno hamował... Zawieszenie mam w porządku, jedyne w czym mogę chyba szukać przyczyny to geometria kół- po wymianie zawieszenia z przodu kazałem ustawić geometrie na całym aucie, wydruku nie otrzymałem bo "drukarka się zepsuła" a auto zrobiło się mniej stabilne , szczególnie na koleinach. Czy możliwe, że mam źle ustawioną geometrie tylnego zawieszenia i to powoduje takie zachowanie ?
-
Geometrie najbardziej odczujesz jak wjedziesz z śliskiego na suche jak lekko rzuci tyłem "zabuja" to na bank zbierzność tyłu. Natomiast ja uważam jak koledzy wyżej prowadnice na zaciskach. Najprawdopodobniej zapieczone dlatego różnice w hamowaniu. Swoją drogą nie wiem jak Ty ale ja już nei ufam mechanikowi żadnemu. Zawsze słysze od kolegów mechanik sprawdzał i mam ok. Następnie wjeżdza do mnie kolega na warsztat rozbieram i okazują się jaja jak berety.