-
Rzęzi wspomaganie ?
Dziasiaj odebrałem Bellę od mechanika po wymianie chłodnicy. Gdy zacząłem kręcić ostro od oporu do oporu kierownicą podczas manewrów parkowania, zaczęło mocno rzęzić przy maksymalnych skrętach. Brzmi to jak tarcie metalu o metal, prawie jak wiertarka :eek::confused:.
Cóż to może być? Wspomaganie siada?
-
Witam,
u mnie jak strasznie piszczało(rzęziło) przy skręcaniu(ruszaniu kierownicą) to okazało się,że jest mało płynu we wspomaganiu-po dolaniu wszystko ucichło.
-
Może byc też ze olej stracił już swoje wlasciwosci i trzeba go wymienić.
-
Dzieki za odpowiedzi. Faktycznie w zbiorniku jest go bardzo mało. Jaki polecacie zalać?. Stary zlać całkowiecie z układu przed zalaniem nowego?
-
Olej to bedzie Dextron II Polecam przy okazji wymienic filter od wspomagania.
-
a gdzie jest taki filter?
-
U mnie jest pod zakretka w zbiorniczku płynu do wspomagania
-
Odświerzam temat, gdyż problem pojawił sie znowu. Teraz rzęźi praktycznie przy kazdym ruchu kierownicy, na dodatek pluje oleje po stronie kierownicy. Obawiam się że mam uszkodzoną maglownicę lub pompę wspomagania.Czy da się to sprawdzić podjeżdzając na kanał?
-
Sprawdź przewody idące do pompy...u mnie był pękniety:/ i musiałem sztukować na szybko bo ciężko znaleźć i spawać pod oryginalne koncówki. Sprawdź teź wycieki przy osłonach drążków kierowniczych i stukanie bo głownie to magiel stuka.