-
Czy padł rozrusznik?
Witam szanowne grono najlepszych forumowiczow w Polsce.
Alfa rzuciła kręcenie z dnia na dzień.
Aby sprawdzic rozrusznik zrobiłem tak:
Miernik podlaczylem pod najgrubszy kabel przy rozruszniku i jest tam napiecie okolo 12 v przez caly czas.
Nastepnie miernik przepialem pod najcienszy kabel i tam przy wlaczonym zaplonie pojawil sie prad (nie pamietam jakiej wartosci) , podczas przekrecenia kluczyka na rozruch prad wztosl do ok 10 v.
Tu moje pytanie: czy prawidlowo sprawdzilem prad dochodzacy do rozrusznika, czy robi sie to w inny sposob?
Jesli zrobilem to dobrze to prawdopodobnie padl rozrusznik.
Prosze o potwierdzenie lub negowanie mojej tezy. Z gory dzieki.
-
Sprawdz, czy jest dobra masa, najlepiej pusc nowy kabel od rozrusznika do budy i bedziesz mial wszystko jasne. W alfach bardzo czesto przepala sie glowny kabel masowy.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
-
To ten najgrubszy przy rozruszniku?
-
Kolego, na rozruczniku prąd zawsze jest. Silnik kręci jak prąd dostanie bendix. Wiesz jak bendix wygląda? Podajesz na niego napięcie (to bendix jest załączany stacyjką) a on wyrzuca elektromagnesem zębatkę i jednocześnie zwiera styk prądowy uzwojenia rozrusznika. Na stykach bendixa nie powinieneś mieć żadnego napięcia do momentu przekręcenia stacyjki. Wtedy pojawia się 12V (czy ile tam masz wtedy na aku).
Weź z kanału kabel od + akumulatora i dotknij plusa na bendiksie. Powinien wyrzucić zębatkę (uderzyć).
-
A wiec na bendiksie mam prad ponad 10v podczas gdy kluczyk jest na rozruchu. Na aku mam ponad 12v. Spróbuje zrobic tak jak radzisz.
Tylko ze troche zimno sie zrobilo a u mnie auto pod chmurka.
-
To jak masz tam tylko 10V to coś jest nie tak. Pociągnij nową mase też tak jak viader pisze. Popuść i dokręć wszystkie śruby na rozruszniku.
-
Podalem + ptosto z aku na plus bendiksa (na najcienszy kabel) nie dzieje sie nic oprocz tego, ze slychac cykajacy przekaznik na podszybiu. To znaczy ze rozrusznik do naprawy czy tam regeneracji? I nie obedzie sie bez
wyciagania? Tak?
-
Moim zdaniem tak. On powinien chociaż wyrzucić zebatke a u Ciebie nic się nie dzieje. Możesz ewentualnie klepnac lekko młotkiem to jak się zawiesił to może pusci. Ale tak czy siak moim zdaniem rozrusznik na stół i naprawa. Chybe ze ktoś ma inne pomysły.
-
Stukalem raczka wkretaka i nic to nie pomoglo. Wiec tu pojawia sie kolejne pytanie: da rade go wyjac bez kanalu? Bo z tego co widac to od gory jest w miare dobry dostep do niego. Tylko czy wyjdzie.
-
To pytanie do użytkowników jtd.