-
Wycieraczki przód martwr
Witam, mam problem z wycieraczkami przednimi, mianowicie nie działają wogole. W aso powiedzieli ze naprawa z wymianą 4500zl co mnie odstraszylo, powiedzieli ze silnik umarł. Pojechałem więc do zwykłego elektryka który prowizorycznie narazie podłączył wycieraczki na przełącznik on/off pomijając przekaźnik bo po wyłączeniu zatrzymują się tam gdzie są. Zastanawiam się co może być problemem? Czy możliwe jest ze to przez uszkodzona np manetke wycieraczek?
-
Możliwe. Jaką diagnozę postawił elektryk?
-
Hej witaj. Tak jak pisze magil, przyczyną może być manetka, problem na linii bezpiecznik->silniczek( bezpiecznik sprawdziłeś jak mniemam). A może zwyczajnie zaciera Się mechanizm wycieraczek. Wjedź do ciepłego garażu, ściągnij podszybie i sprawdzaj wszystko. Na pewno 4.5 koła to nie jest warte:) Otwartej maski komputer Ci nie pokazuje ? Tak mi przyszło do głowy że to też może być przyczyną.
-
A jest czujnik otwartej maski?
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
-
Elektryk narazie tylko podłączył na szybko bo potrzebowałem auto, a ten z aso nie robiąc nic spojrzał na auto i powiedział 4500
-
Olej ASO tam to ci szybciej coś popsuć mogą i jeszcze skasują jak za zboże. Ja to im nawet żarówki bym nie pozwolił wymienić.
-
Skoro podłączył na krótko i działa, to dla mnie kolejnym krokiem jest wymiana przekaźników. Skoro silnik działa 'na krótko' to będzie też działał 'nie na krótko' i zarówno on jak i mechanizm jest sprawny.
-
A czy oprócz przekaźnika jest jakiś moduł sterujący pracą wycieraczek? Czy np zacząć od przekaźnika a jak nie pomoże to manetka?
-
Jeśli przekaźnik i bezpiecznik są ok to manetka. Nic innego wg schematu nie ma po drodze. I gdybyś chciał to robić w aso to kwota ci podana jest bardzo realna. Sugeruję od razu zerknąć na allegro za manetkami.