-
Skrzynia F40 Gearbox
Witam
Kto ma 159 2.4 ten wie, że skrzynia biegów F40 nie grzeszy szybkością zmiany biegów.
Przeglądają zagraniczny portal aukcyjny trafiłem na takie rozwiązanie:
http://www.ebay.com/itm/Alfa-Romeo-1...4AAOSwu4BVnwlO
Miał ktoś z was dotyczenia z takim wynalazkiem?
-
A to nie jest po prostu short-shifter? Po prostu skraca skok lewarka zmiany biegów.
-
-
Wydaje mi się, że biegi w F40 standardowo wchodzą dosyć ciężko, a lewarek ma wystarczająco krótki skok, więc short-shifterem niczego nie poprawisz. Ale to tylko moja opinia.
-
Jeśli ktoś chce, żeby biegi wchodziły ciut lżej- niech poszuka wątku o wymianie oleju w skrzyni F40.
O ile dobrze pamiętam- jakies 200-300ml mniej oleju i biegi wchodzą lepiej (choć nie wiem czy nie bardziej przez nowy olej...).
Wybaczcie jeśli coś pomieszałem- dawno temu to czytałem.
-
Jestem świeżo po wymianie i rzeczywiście wchodzą troche lżej, ale rewelacji nie ma. I ustąpiło dziwne grzechotanie przy około 3tys. obrotów. Spuszczony olej nie wydawał się przepracowany, miał mniej więcej taki sam kolor jak nowy. Zalewałem tym co zaleca producent, czyli Tutela Matryx.
-
Z tego co pamiętam, jak masz linki regulowane , możesz wyregulować naprężenie lewarka przez tą drugą linkę , tą z prawej strony na wybieraku skrzyni, ona jest na nakrętkę (8 klucz), musisz ściągnąć linkę z wybieraka, odkręcasz nakrętkę w prawą str, przekręcasz całą główkę w prawo lub lewo, zakładasz linkę i sprawdzasz, tyle