Alfa 156 2.0 spalanie potrzebny doświadczony alfiarz
Witam szanowne grono Alfistów.
Jestem tu nowy, wiec z góry przepraszam za nie znajomość zasad.
Przed opisaniem problemu chce podreślic ze użyłem opcji szukaj, niestety dalej nie znalazłem rozwiązania.
Mianowicie, moim problem jest bardzo wysokie spalanie, i nie chodzi mi tu o jakąś pseudo oszczednosci i kombinowanie za 0,5 litra na 100km, problem w tym ze przeciez spalanie jest odzwierciedleniem kondycji silnika.
Alfa 2.0 TS pali mi w miescie 15 litrow , na trasie 10,5 oczywicie przy bardoz spojnej jezdzie, a to odbiega o dobre pare litrow od normy.
Moj przebieg to 176 tys, jestem wlascicielem od 15 tys,
co wazne w aucie wymienilem juz bardzo duzo rzeczy:
- przeplywomierz
- sonda lamda
- rozrząd
Na oryginalne czesci, robione w dobrym cieszącym sie zaufaniem zakladzie. (krakow saska)
Wiec typowe usterki odpadaja, co gorsza analiza spalin jest ok , a przeciez problemy typy swiece , zla mieszanka, zle czasy zaworow wyszly by na analizie(myle sie?) komputer nie pokazuje nic.
Aha, alfa kiedys palila mniej , dalo sie zejsc do 8 litrow na trasie, teraz sie nie da, a jezdze tak samo.
Mechanicy bezradnie rozkladaja rece i nie wierza mi ze jezdze spokojnie.
WIec prosze was koledzy o pomoc i sygestie co sprawdzic i an co zwrocic uwage, moje sugestie to:
- cos z temperatura silnika(az taki wplyw to ma?) na trasie pokazuje mi 70 stopni , w miescie 90.moze czujnik oszukuje ? czemu komputer nie pokazuje?
- wydech, mam nieorygnalny katalizator( analiza pwinna cos pokazac?)
- wariator(nie wymienialem go, nie stuka, ale czy moze miec wplyw gdyby sie zawieszał i jak to sprawdzic?)
Prosze o merytorycne odpowiedzi, najlepiej osob ktore doswiadczyly problem walki ze spalaniemw alfie na wlasnej skorze, bo mozna wymiec poł auta na nowe a nie dojdzie sie samemu co jest zle.
Walcze z tym juz od paru miesiecy i pomalu zaczynam sie poddawac.
Dziekuje, i pozdrawiam