Niewłaściwa temperatura silnika 1,4 TB 120 KM - fabryczny offset wskaźnika?
Witam Państwa serdecznie!
Jestem nowymi urzytkownikiem formu, bardzo miło mi dołączyć do zacnego grona posiadaczy Alfy Romeo i powitać miłośników tej Marki:)
Chciałbym się z Państwem podzielić pewnym spostrzeżeniem, które ostatnio zauważyłem w swoim samochodzie i zapytać czy u pozostałych urzytkowników pojazdów z tym silnikiem również występuję podobna przypadłość. Otórz testowałem program do podglądu parametrów zczytywanych z OBD i przez przypadek zauważyłem, że wskazania wskaźnika temperatury silnika na konsoli samochodu nie pokrywają się z tym co jest rozsyłane przez OBD. Wygląda to tak, że dla temperatury silnika 50 stopni (odczytanej z OBD) wskaźnik pokazuje faktycznie 50 stopni, jednak dla 60 stopni wskaźnik na desce pokazuje już 70 stopni a dla faktycznych 70 stopni temperatury silnika wskaźnik na desce pokazuje już 90 stopni czyli pełne nagrzanie silnika. Można by pomysleć, ze wskaźnik źle działa ale nie, bo między 70 a 90 wskaźnik pozaostaje nieruchomy wskazując cały czas niezmiennie 90 stopni. Dopiero powyżej 90 stopni (np 94 stopnie - testowane na postoju) wskazówka znowu przemieszcza się w górę pokazując faktycznie mniej więcej 94. Wszystko wskazuje więc na to, że ten wskaźnik ma zaprogramowany offset i pokazuje, że silnik jest już w pełni nagrzany mimo, że nie jest.
Nie robiłbym z tego wielkiego hallo, gdyby nei fakt, że jak postanowiłem sprawdzić temperaturę silnika w czasie razdy (odczyt z OBD) wyświetlając ją na wykresie okazało się, że silnik w moim samochodzie w ogóle nie dochodzi do 90 stopni, ba w czasie jazdy przez ponad 1h (przejechane 90 km, głównie droga ekspresowa (100 - 160 km/h), trochę dróg lokalnych (40 - 70 km/h), temperatura silnika nigdy nie przekroczyla 83 stopni ani też nie spadła poniżej 75 stopni. Najczęśniej jednak wahała się między 77 a 80 stopni (temperatura powietrza na zewnątrz +5 stopni). Oczywiście z godnie z tym co pisałem powyżej, wskaźnik temperatury na desce rozdzielczej pokazywał stabilne 90 stopni i ani stopnia poniżej czy powyżej (czyli nie mając podłączonego telefonu do OBD w ogóle nie wiedziałbym o tym, że silnik pracuje na duzo niższej temperaturze).
I tu mam pytanie do Was drodzy użytkownicy samochodów z silnikiem 1,4 TB 120 KM (a może również innch wersji?), czy w Waszych samochodowach także obserwujecie podobne anomalnie? Ten offset wskaźnika temperatury na desce rozdzielczej wygląda na zaprogramowany fabrycznie, bo zachowuje się tak samo ile ktroć nie testowałem. Wskaźnik bezuje na sygnale z OBD więc dostaje prawidłową temperaturę (tą samą co telefon podłączony przez BT do OBD), pytanie tylko dlaczego mimo otrzymywania określonej, faktycznej temperatury, wskaźnik na desce pokazuje inną - wyższą? Jeśli faktycznie zotał zaprogramowany w ten sposób fabrycznie, to w jakim celu? Nie dawało mi to spokoju do póki nie sprawdziłem teperatury w czasie jazdy i okazała się sporo niższa od 90 stopni. Wówczas zacząłem sie zastanawiać, czy ten sinlik po prostu nie został tak ustawiony fabrycznie (termostat otwiera się wcześniej), żeby pracować na niższej temperaturze (o 10 - 15 stopni - np. w celu zmniejszenia ryzyka spalania detonacyjnego, oczywiście kosztem większego zużycia paliwa). A żeby nie niepokoić tym faktem użytkownika samochodu, to wskaźnik temperatury pokazuje w tym czasie stabilnie 90 stopni, więc kierowca nie ma o tym opjęcia.
Możecie potwierdzić lub zaprzeczyć moim przypuszczeniom? Pytałem w ASO i kompletnie nie zdawali sobie z tego sprawy, jak pokazałem jak to działa zrobili wielkie oczy nie potrafiąc wyjaśnić mi tego fenomenu. Pierwsza reakcja na przedstawioną na wykresie temperaturę była - uszkodzony termostat. Ale na moje pytanie, dlaczego w obec tego wskaźnik zawyża wskazania tak, że bez podpięcia do OBD nie sposób się dowiedzieć jaką silnik ma temperaturę zrobili tylko wielkie oczy i zakłopotaną minę i rozłożyli ręce.
Dlatego bardzo Was proszę o informację, czy w Waszych samochodach z silnikiem 1,4 Turbo (szczególnie 120 KM lub po prostu bez Mulit Air-a) również występuje tego typu sytuacja?