-
Maskownice głośników
Mam uszkodzone maskownice głośników drzwiowych, wszystkie zatrzaski są wyłamane i w żaden sposób nie da się ich zamontować. Poprzedni właściciel poprzyklejał je na silikon no i teraz odpadły.
Moje pytanie czy do AR 145 rok 2000 pasują maskownice z AR 156 rok 2000
MASKOWNICA OSLONA ALFA ROMEO 156 1,9 JTD 00r (618542742) - motoAllegro
Pozdrawiam.
-
Nie pasują. Od AR 156 są profilowane, a te do 145 są okrągłe. Jednakże z tego co kojarzę to maskownice do 145 kosztowały swego czasu około 20 zł z ASO (niby 4 lata temu, ale ceny może nie podskoczyły aż tak drastycznie). Pozdrawiam.
-
-
W ASO po 40 zł za sztukę, sam kiedyś chciałem kupić, a z tym sylikonem nie jest zły pomysł ja sam tak przykleiłem bo na lepszych głośnikach te ramki trzeszczą.
-
Albo znajdź na allegro jakiegoś anglika/rozbitka na części i zapytaj, czy mają maskownice.
-
-
Ja w poprzedniej Alfie przykręciłem maskownice na 3 małe czarne wkręty:) Praktycznie tego nie widać, łatwiej ściagnąć niż po przyklejeniu silikonem, no i poza tym w tych co ewentualnie kupisz na Allegro, też możesz połamać uchwyty przy pierwszym ściąganiu...
-
Też kiedyś miałem z tym problem i nie tylko z tym jeśli chodzi o montaż głośników. Oprócz uszkodzonych zaczepów w maskownicach miałem problem ze zbyt głębokimi głośnikami, bo 2 potężne MAGNAT'y ktoś wcześniej zarzucił. Były tak głębokie, że nie można było opuścić szyby do samego dołu. Co ja się namedytowałem - już mi się wydawało, że nie ma szans żeby to wszystko jakoś pogodzić tj. albo głośniki, albo maskownice.
W końcu się udało - kupiłem dwie maskownice w sklepie elektronicznym za które razem zapłaciłem 17 zł, jak widać na zdjęciu są one, dwuczęściowe - ramka + metalowa siatka. Przy opuszczonej szybie przyłożyłem najpierw samą ramkę do otworu na głośnik - chciałem zmierzyć jaki dystans musiałbym kupić. Później w środku ramki umieściłem głośnik i przykręciłem go na próbę wkrętami razem z ramką do drzwi. Na koniec zaś wcisnąłem metalowa siatkę w ramkę maskownicy i tak już zostało - jest SUPER!
O dziwo udało się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu maskownice wyglądają prawie jak oryginał, zaś szyba opuszcza się do końca bez stosowania żadnych pierścieni dystansowych. Warto zauważyć, że ramka maskownicy oprócz mocowania samej maskownicy spełnia tutaj również role pierścienia oporowego , który nie pozwala głośnikowi przemieścić sie w głąb drzwi dzięki czemu można bez problemu szybę opuścić do samego końca.
-
moja maskownica od jednego z głosnikow ma tylko jeden ząb wyłamany i juz sie nie da założyć. Druga ma wszystkie i trzyma się. Gdzie wy pryskacie silikonem? w które miejsca? chyba tak zrobie.
-
Normalnie nakładasz na krawędzie ramki czarny sylikon, potem przykładasz ramkę do drzwi dociskasz zostawiasz na noc a rano nożykiem do tapet scinasz nadmiar sylikonu i gotowe.