-
Nowe sprzęgło ślizga
Witajcie!
Mam problem, mianowicie założyłem nowe sprzęgło (komplet€ do mojej Belli 1.9 140km i niestety ale ślizga. Widoczne przede wszystkim na 4,5,6 biegu przy mocniejszym wciśnięciu gazu. Dynamiczne przyspieszenie na tych biegach niestety odpada.
Co ważne, efekt widoczny tylko przy rozgrzanym silniku. Dzisiaj troche pokatowalem Alfe i na zimnym silniku dałem gaz w podłogę na każdym biegu i wszystko było ok, żadnych problemów ze sprzęgłem.
Cóż to moze byc?
Pozdro!
-
A nie jest to sprzęgło samoregulujące, do którego montażu trzeba użyć dedykowanego przyrządu?
-
Teraz ogólnie z tymi sprzęgłami są problemy z ich jakością również z dwumasami...
Ostatnio kumpel zmieniał w Oplu GTC 1.9 150km i nowa dwumasa tłucze gorzej niż stara ( zakładana przez dobrego fachowca ).
Z reklamacją bardzo ciężko.
-
Ja wymieniałem w Cromie i spasowania dwumasu były takie sobie, natomiast jeżeli sprzęgło samoregulujące było założone bez przyrządu to taki jest tego objaw - ślizganie się.
-
miałem podobnie ale tylko na 6 biegu po wymianie sprzegla, przeszlo po okolo 20km jazdy
-
Może to przez uszczelniacz wału? Wymieniałeś go razem ze sprzęgłem? Zimnego, gęstego oleju może nie przepuszcza, a jak silnik Ci się rozgrzeje to rzadszy olej dostaje Ci się na sprzęgło i stąd te ślizganie?
-
Gmb poszedłeś po bandzie,a jak silnik stygnie to olej wyparowywuje i sprzęgło sie odtłuszcza?Kolego niestety będziesz musiał zajrzeć tam jeszcze raz na pierwszy ogień suwmiarka i zmierz wysokość sprzęgła i porównaj ze starym wszystko po kolei,winny może być zły montaż ,wysprzęglik,lub żle dobrana część innych pomysłów nie mam.Przed pruciem skrzyni możesz jeszcze spróbować odpowietrzyć jeżeli jest hydrauliczne.