-
Rowery na dachu :)
Ostatnio kupowałem bagażnik na moją Alfinkę i dowiedziałem się, że Alfy mają dość miękką blachę i żeby uważać przy przewożeniu paru rowerów.
Jak to wygląda w rzeczywistości?? Czy jeżeli założę bagażnik i np. 3 rowery na dach to pozostaną jakieś ślady ??
-
ja bym kupił uchwyt do przewożenia rowerów na haku
-
Przecież cała masa bagażnika z rowerami przenoszona jest na ramę dachu czyli miejsce o sporej sile i wytrzymałości. Teorię o słabych blachach w AR to chyba raczej mógł sobie ten ktoś oszczędzić i zobaczyć np blachy w Renault lub Peugeotach niektórych.. Ja mam oryginalny bagażnik wraz z uchwytem na dwa rowery i nic się nie dzieje podczas ich przewożenia. Jednakże trzeba uważać podczas montażu i bobrze wszystko poskręcać w celu uniknięcia niespodzianek. Najmniejszy nawet luz przy mocowaniu bagażnika lub roweru może potęgować siłę przeciążeń i mieć fatalne skutki. Natomiast podczas transportu rowerów można ściągnąć niepotrzebne elementy typu siodełko, koniecznie lampy i liczniki oraz inne dodatkowe elementy bo stanowi to niepotrzebne obciążenie, wzmaga opór powietrza i może niestety spaść podczas jazdy.
-
No to mnie uspokoiliście :) Też wydawało mi się to podejrzane, żeby nie można było przewozić rowerów na dachu :P