Witam
Wymieniłem dziś świece na nowe i okazało się ze grzeją za długo wyłączają się dopiero po 30 sek.
co można z tym zrobić ?
Pozdrawiam
Printable View
Witam
Wymieniłem dziś świece na nowe i okazało się ze grzeją za długo wyłączają się dopiero po 30 sek.
co można z tym zrobić ?
Pozdrawiam
A poprzednie grzały krócej ? Ile byś chciał żeby grzały, grzeją tyle ile mają grzać. To że kontrolka gaśnie nie znaczy że świece nie są załączone.
Przedtem tez tak długo grzały, wymieniłem je bo wcześniejszy właściciel zamontował 3 rożne.
Autko ma problem z odpalaniem na zimnym silniku ( jeśli temperatura spada poniżej 13 stopni ) dopiero za 2 razem odpala, mój mechanik stwierdził ze świece się za długo grzeją, kontrolka gaśnie a świece dalej pracują
i ze będzie potrzebny jakiś emulator
Wpisz sobie w googlach "grzanie świec wtórne i pierwotne". Mechanika bym zmienił ;)
...tak, potrzebny jest emulator mózgu tego "mechanika" :)
Automat grzeje świece dłużej niż świeci kontrolka i jest to uzależnione od temperatury. Działa to też w drugą stronę, jak silnik jest gorący kontrolka na chwilę mignie ale automat nie załącza świec. Kontrolka daje tylko z grubsza znać "możesz odpalać". Dlatego jak są duże mrozy (-20C) warto kilka sekund (5-10) po zgaśnięciu kontrolki jeszcze nie odpalać, bo świece jeszcze grzeją i silnik będzie miał łatwiej podczas odpalania.
Świece to dodatek do odpalania. U Ciebie jest inny problem.
Napisane z komóreczki!