-
1.7 16V - wolne obroty
Czy ktoś z posiadaczy 33 16V mógłby sprawdzić u siebie, czy np. podczas jazdy na półsprzęgle czy pod górkę bez dodawania gazu, komputer wyrównuje wolne obroty do domyślnej wartości? Zastanawiam się, czy brak korekty w jednym egzemplarzu to usterka, bo spotkałem się z czymś takim w innej 33 16V, ale tam komputer był "po przejściach" i ciężko go uznać za wzorzec.
Generalnie fizycznie możliwość regulacji chyba istnieje(w sensie że krokowiec powinien działać), bo w trakcie jazdy na luzie obroty schodzą do wolnych powoli, a nie natychmiast.
-
Silnik krokowy reguluje obroty biegu jałowego, ale do jego prawidłowej pracy potrzeba poprawnych odczytów czujników temperatury silnika, sondy lambda, przepływomierza, lub położenia przepustnicy.
-
hak64, mówisz o sterowniku z wersji 16V? Że jak nie będzie miał sygnału z czujników temperatury lub sondy to nie będzie regulował obrotów?
-
Czy udało Ci się rozwiązać problem obrotów?
Chętnie bym pomógł ale moja Alfa stoi w tej chwili u blacharza i nie mam jak sprawdzić.
Poza tym jak robi się ciepło na zewnątrz, obrotomierz w mojej zaczyna "wariować" i po prostu zaniża wartości.
Prawdopodobnie "rozkurcza" się "scalak" na zegarach. Efekt jest taki, że obroty spadają powoli "falowo".
Pozdro
-
O, rav33, miło powitać. :)
Nie rozwiązałem problemu. Właściwie to skłonny jestem uznać, że tak jest w 16V, bo żaden scenariusz usterki, jakie wymyślałem, nie trzyma mi się całości. ;) Co do obrotomierza to dzięki za sugestię, bo też będę musiał się tym kiedyś zająć.
-
Pewne jest że auto nie zgaśnie bo system podciąga obroty, ale ilość czynników jakie mają na to wpływ i czy wszystko odbywa się poprawnie, jest duża. Podstawa w tej sprawie to : regulacja podciśnień, poprawna korekta wyprzedzenia zapłonu ( w 146/5 jest dokładniej kontrolowane przez sterownik), sprawny przepływomierz ( w zakresie minimalnego otwarcia klapki), nie wspomnę o stratach prądu na sterowaniu ( co przy niskich obrotach ma znaczący wpływ na pracę układu).