jak włączam klimę silnik pracuje jak w traktorze gdy wyłączę klimę pracuje normalnie
ten odgłos dobywa sie z lewej strony silnika
prosze o pomoc co zepsuło sie
Printable View
jak włączam klimę silnik pracuje jak w traktorze gdy wyłączę klimę pracuje normalnie
ten odgłos dobywa sie z lewej strony silnika
prosze o pomoc co zepsuło sie
Rozumiem, że z lewej strony stojąc przed autem a nie siedząc w środku..? Jeśli ten odgłos dochodzi z okolicy sprężarki prawdopodobnie rozlatuje się sprzęgiełko włączające klimę lub łożysko na sprężarce klimy.
A czy klima pracuje normalnie? Tzn, czy chlodzi? Moze byc tak, ze masz np. za duzo czynnika chlodzacego i sprezarka wciaz sie zalacza i wylacza - stad ten dzwiek. Moze masz cos na pasku od klimy i tak stuka?
Pozdrwaiam.
- Rafal
tez stawiam na sprzegielko to bardzo popularny problem ja kiedys akurat kupilem bardzo tanio caly kompresor ale podobno samo sprzegielko naprawiaja.
a co do czynnika nie da sie wcisnac go za duzo.
Otoz da sie. Ja mialem taki przypadek. Czynnik chlodzacy to nic innego jak gaz, a jak wiadomo gazy sa scisliwe, wiec mozna po prostu wtloczyc go za duzo, bo pod wiekszym cisnieniem. Nie wiem jak to sie stalo, widocznie maszyna, ktorej mechanik uzyl ma wpisana dla tego modelu inne parametry niz w rzeczywistosci...
Pozdrawiam.
- Rafal
ale od wczoraj terkocze również gdy klima jest wyłaczona ale tylko na niskich obrotach
ale ile?
to sa prawie niezauwazalne zmiany a tak pozatym dlatego do ukladow hydraulicznych uzywa sie cieczy po dzialaja pod wiekszymi obciazeniami niz uklady pneumatyczne czyli gazowe, a jak wiemy z fizyki materialy w kazdym stanie skupienia sie sprezaja i rozprezaja zaleznie od temperatury dlatego np suwmiarka jest zbudowana z takiego materialu a nie innego zeby sie nie rozciagala zeby pomiary byly wiarygodne a jest z metalu :-)
pozdrowionka
super pogoda dzis :-)
aa i jeszcze jedno tu chodzi o konkretny problem wiec sie nie czepiajmy szczegolow
dzięki
ale nadal nic nie wiem
czy może to być koło pasowe