-
Problem z mocą
Witam mam nadal problem z mocą, siedzę już nad tym problemem od dłuższego czasu i mechanicy rozkładają ręce
samochód kopci na biało jak go odpalam, brakuje mu mocy na niskich obrotach i słabo się wkręca do 2000 obrotów (jak silnik jest ciepły jest trochę lepiej )
zrobiłem już wszystko co możliwe
egr jest nowy i zaślepiony
wszystkie przewody są szczelne
odma została przeczyszczona
wtryski są po regeneracja
świece są nowe
przepływomierz odpiąłem i brak poprawy
macie może jeszcze jakieś pomysły ?
komputer nie pokazuje żadnych błędów
-
sprawdzałeś też potencjometr i termostat? Jaki utrzymujesz interwał wymiany oleju? Dodam jeszcze jako ciekawostkę, kolega miał też problem z spadkiem mocy i zmuleniem silnika, również na komputerze nie wskazywało błędów, nie wyskakiwał też MCSF. Po kilku miesiącach wyszło na jaw, że powodem był źle naciągnięty pasek wielorowkowy podczas jego wymiany. Po ponownej wymianie i właściwym naciągnięciu problem bezpowrotnie zniknął.
-
Klapy wirowe są? kolektor dolotowy jest szczelny?
Sterowanie turbiny działa właściwie?
Biały dymek przy odpalaniu to pozostałości niespalonego paliwa przy cięższym rozruchu.
Zrób logi dynamiczne podczas jazdy ze szczególnym uwzględnieniem ciśnienia doładowania a także obejrzyj dokładnie kolektor dolotowy czy nie ma nieszczelności.
-
1 załącznik(i)
Też miałem problem z mocą na niskich obrotach i tym że wkręcał się powyżej 2 tys. Powodem był kompletnie zapchany intercooler. Od przodu wyglądał dosłownie jak ściana błota.
Załącznik 197353