witam kupilem alfe 159 2.2 benzyna 150 tkm przebiegu 2006 rok limuzyna ,skrzynia manualna i mam pytanie- co wymienic po zakupie ? jakie porady? na co zwrocic uwage? wiadomo olej,filtr powietrza ,kabiny juz zrobione ale co jeszcze?
Printable View
witam kupilem alfe 159 2.2 benzyna 150 tkm przebiegu 2006 rok limuzyna ,skrzynia manualna i mam pytanie- co wymienic po zakupie ? jakie porady? na co zwrocic uwage? wiadomo olej,filtr powietrza ,kabiny juz zrobione ale co jeszcze?
Rozrząd? A poki jezdzi i nic jej nie doskwiera to po co dopłacać? :) ew. Olej w skrzyni i inne plyny...
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Ale po co robić rozrząd, skoro jest na łańcuchu? Dopiero jak się z tym coś stanie to wtedy..
Standardowe rzeczy: wszystkie filtry i olej. No i ciesz się jazdą!
Jak wrażenia w użytkowaniu 2.2? Pochwal się jakimiś fotkami (dział nasze belle) :)
Dobra płukanka przed wymiana oleju, pózniej dobry olej (patrz na temat jaki olej do 2.2 jts) i wymiana co 10tys km nie powinno się wtedy nic szczególnego dziać z silnikiem. Swoją kupiłem w styczniu, przejechałem 15 tys km i jestem mega zadowolony :) oby Twoja sie dobrze spisywała :)
Powodzenia
Proponowałbym jeszcze sprawdzenie i ewentualną wymianę płynu chłodniczego (możesz to również zrobić bliżej zimy) oraz płynu hamulcowego - podjedź do jakiegoś warsztatu, powinni mieć do tego narzędzia - zarówno w płynie do chłodnic, jak i hamulcowym, z czasem wzrasta ilość wody i jeśli przekroczy dopuszczalną normę, to płyn chłodzący może zamarznąć, a hamulcowy się gotować.
I jeszcze poleciłbym wymianę czynnika w klimatyzacji i nie tyle chodzi o sam czynnik, jak o olej, który jest odpowiedzialny za smarowanie elementów klimatyzacji.
ponad to co napisali koledzy, zrobic odgrzybianie ukladu nadmuchow/skraplacza(czy jak to sie nazywa) , przy wymianie oleju silnikowego dolac ar9100, wymienic olej w skrzynii, rowniez dodac ar9100 i zalac 0.5l ponad przelew, co zabezpieczy skrzynie m32 przrd dalsza degradacja
Dzieki :)
- - - Updated - - -
jezdzi sie rewelacyjnie :) w koncu naped na przod :) pozdrawiam