-
1.3 JTDm dymi
Witam,
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem MiTo z 2009 roku z silnikiem 1.3 JTDm z wyciętym DPF i zwiększoną mocą do 115km. Przebieg to niecałe 160.000km.
Mam taki problem, że po mocniejszym wciśnięciu pedału gazu samochód wyrzuca porządną chmurę czarnego dymu. Później jest ok, tylko w momencie takiego jakby "zrywu" leci dym. Ktoś miał może podobny problem? Albo ktoś wie co to może być?
Z góry dziękuję za pomoc
-
Raczej zacząłbym od rewizji wykonanej modyfikacji :)
-
Dokładnie, może to przez wycięty DPF. Gdy kupowałeś to wiedziałeś że jest taki problem ?
-
było nie wycinać DPF-u , z DPF-em nie ma prawa puścić dymka . Nie wiem ale kupił bym auta po takiej modyfikacji .
-
O modyfikacji ale o dymie nie i troche mnie to martwi, sprawdze jeszcze EGR i wtryskiwacze i jesli one sa ok to bede musial oswoic sie z dymem za soba
-
Jeżeli EGR masz nie zaślepiony, to od tego trzeba by zacząć. Ale obstawiam że, mocniej podlany jest po sofcie i zanim turbo ożyje, to poleci ci chmurka :)
-
Jak bardzo mocno dymi to sprawdź jeszcze szczelność dolotu
-
Wg mnie soft lub wtryskiwacze. Współczuję świadomości ekologicznej.
-
Witam, mam problem właśnie z takim silnikiem na zimnym silniku szarpie podnoszą sie lekko obroty skacze przez pare sekund potem przestaje, jakies porady?