Przy wymianie szyby czołowej sfatygowali mi gumkę przy czujniku deszczu. Można to kupić? Wymienić od wewnątrz auta?
Printable View
Przy wymianie szyby czołowej sfatygowali mi gumkę przy czujniku deszczu. Można to kupić? Wymienić od wewnątrz auta?
Powinni mieć w każdym dobrym zakładzie wymiany szyb. Powinni z resztą wymienić na nową skoro zepsuli przy wymianie. Widziałem też na allegro.
Na allegro są po około 25 zł nowe żele.
A czy ta gumka i jej starzenie się ma jakiś wpływ na działanie czujnika deszczu?
Pytam, bo moje wycieraczki wariują jak mogą na włączonym czujniku i zastanawiam się, czy wymiana tego żelu coś by zmieniła.
W 166 po wymianie szyby zalecana była kalibracja czujnika deszczu.
Niestety dla 159 nic takiego nie znalazłem. Spróbowałem powyższej procedury, ponieważ też miałem wymienianą szybę i czasem wycieraczki wariowały. Możliwe, że pomogło, bo na razie się dobrze sprawował, ale za dużo w deszczu nie jeździłem. Nie zaszkodzi spróbować.
Znalazł ktoś ten żel? Też muszę go kupić i wymienić.
OK coś znalazłem na allegro, nie do 159 ale zakładam, że coś dopasuję. (allegro: żel sensor deszczu)
Teraz pytanie co z wymianą, ktoś już robił? Da się od środka? Jakieś knyfy dotyczące rozmontowania obudowy/lusterka?
Teoretycznie ta z linku pasuje do 159:
http://allegro.pl/plytka-zel-do-sens...833551157.html
Ale trzeba by było jeszcze potwierdzić ze sprzedawcą.
Mam taką sytuacje, czujnik nie działał, żadnych błędów...postanowiłem sprawdzić.Okazało się, że gumka oderwana, a pod nią praktycznie brak żelu, jakieś śladowe pozostałości.Po odłączeniu czujnika mam irytujący komunikat i 2 kontrolki pomarańczowe. Na plus ,wycieraczki działają w opcji manualnej. Czy istnieje jakaś możliwość wyłączenia tych kontrolek i pozostawienia trybu manualnego? W drugiej opcji jak naprawić? Kupić żel,uzupełnić i przykleić gumkę, czy opcjonalnie dokupić nową. Zestaw z żelem 130 zł, trochę sporo...może lepiej jakąś używkę w cenach 50-80 zł...a nowej sztuki za chiny nie mogę znaleść
Załącznik 201094