8 załącznik(i)
HSF3Design dla 166 - Uchwyt na kubek i trochę więcej
Od jakiegoś czasu pracowałem nad pewnym pomysłem. W mojej 166 brakowało mi uchwytu na kubek i miejsca gdzie można było by odłożyć telefon w trakcie jazdy. Z potrzeby, powstał pomysł. Ponieważ takowych miejsc nie ma, to trzeba takie zrobić. Przeanalizowałem kilka potencjalnych miejsc, kaseciak, wloty powietrza ale żadne nie dawały pełni możliwości które potrzebowałem. Ostatecznie wybór padł na i tak nie używaną przeze mnie popielniczkę. Dlaczego? Po pierwsze i tak z niej nie korzystam. Po drugie takie umiejscowienie uchwytu nie odwraca mojej uwagi od wnętrza i drogi. Po trzecie jeśli by coś się wylało to nie będę musiał czyścić połowy wnętrza z ICSem włącznie. I po trzecie oryginalna popielniczka ma podświetlenie.
Ale co to mi daje? A no to że jest tak już doprowadzony prąd z instalacji w łatwej użytkowej formie. Łącząc te wszystkie elementy w całość powstało to co widać poniżej.
Załącznik 199257Załącznik 199258Załącznik 199259
No tak ale sam uchwyt na napój to za mało. Potrzebowałem jeszcze podstawki pod telefon.
Załącznik 199260Załącznik 199261
No tak ale co z tym prądem. A no wymyśliłem sobie że przydała by się jeszcze do tego ładowarka USB. Tak więc wykorzystując już i tak doprowadzony prąd w to miejsce w podstawę uchwytu wbudowałem ładowarkę USB 1000mA. Wystarczy z gniazda żaróweczki wyjąć ją samą i wpiąć do obudowy ładowarki.
Załącznik 199262Załącznik 199263
Zdjęcia samej podstawy.
Załącznik 199264
Wszystko jest bardzo stabilne. Wymiana między podstawką na kom a uchwytem jest bardzo szybka. Wystarczy wysunąć do przodu. Uchwyt na kubek bez problemu mieści się w podłokietniku a podstawka pod telefon pod podłokietnik. Podstawa do tunelu mocowana jak ori popielniczka na jedną śrubkę.
Ale żeby nie było za kolorowo to są też pewne minusy. A w zasadzie jeden. Wygląd. Powyższy projekt jest użytkowym prototypem a nie gotowym elementem. Teraz jak już wiem że wszystko w nim działa jak trzeba, jest stabilne i spełnia swoją funkcje będę się starał zmienić jego formę na bardziej przystępną dla oka. Drugim mniejszym minusem jest ręczny. Fakt uchwyt trochę bardziej utrudnia korzystanie z niego. Zimą na zakrętach się nie poślizgamy z uchwytem na miejscu. Ale ponieważ ja i tak tego nie robię nie jest to dla mnie problem. Na parkingu żeby zaciągnąć ręczny wystarczy trochę bardziej niż normalnie odgiąć rękę.
To jest jeden z projektów dla 166. Pozostałe już gotowe projekty to:
- zestaw naprawczy kierunkowskazów eliminujący problem raz na zawsze.
- zestaw naprawczy klapki obiegu wew/zew. Element z rdzeniem nie do zepsucia.
- zawleczki do mocowania szyby w mechanizmie.
Pozostałe projekty wkrótce pokaże na forum bo muszę je wydrukować.