-
Wymiana chlodnicy wody.
Na dniach bede wymienial chlodnice wody bo podejrzewam,ze delikatnie sie poci.W chlodne dni od czasu do czasu cos paruje z scudetto i osiada wilgoc na wlotach pod lampami,wiec dlatego mysle ze to chlodnica. Macie jakies pomocne wskazowki jak sie za ową wymiane zabrac? Gtv 2.0 v6 tb z klimą.
-
Cześć
Ja u siebie najpierw odkręciłem wiatraki w górnej części chłodnicy a później odkręciłem dolne wzmocnienie pod chłodnicami. Tylko że wyciągałem dwie razem, ale chyba jak odkręcisz chłodnicę klimy i odchylisz to powinna wodna wyjść. No oczywiście zdejmowałem zderzak, ale to jest proste i szybkie.
-
To bez zdejmowania zderzaka sie nie obejdzie? Ile mocowan ma zderzak? Wkrety w nadkolach i glowne mocowanie do belki czy jeszcze cos?
-
Właśnie jestem po takiej operacji u siebie, więc mogę przekazać parę cennych uwag, których ja na forach nie widziałem. No to:
1) Zderzak zostaje na swoim miejscu, ale przydałaby się przedłużka elastyczna do grzechotki 1/4", żeby sięgnąć wkrety mocujące przez otwory w zderzaku. Bez niej też się da, ale może być ciężko bo prawdopodobnie wszystko na dole masz mocno rude lub przegnite. I tutaj przechodzimy do następnego punktu...
2) Korozja pasa dolnego i innych pierdół - to jest powod dla którego robiłem wymianę chłodnicy sam osiemnaście razy dłużej, zamiast jechać do mechanika. Jest tam o co zadbać, polecam coś wiążącego korozję np. przereklamowanego Brunoxa lub Corinę, na to czarny lakier i gitara :) Przy okazji można porządnie przepłukać sobie układ.
3) Wyciąganie górą jest możliwe, ale zdecydowanie sugeruję wyciągnięcie dołem. Jest dużo mniej szarpaniny, szybko łatwo i przyjemnie. Tylko chłodnice klimy trzeba na czymś podwiesić, bo normalnie jest przykrecona do chłodnicy wody.
Tyle ode mnie, powiedzenia :D
-
Supabache,dzieki za cenne wskazówki. Pas dolny tez mam zamiar pomalowac,bo jest skorodowany. Czy robiles wymiane na kanale? Bo ja kanału nie posiadam,ale moze na kobyłkach bedzie wystarczajaco wysoko.
-
Ja robiłem górą jak wszyscy radzili, ale drugi raz zrobiłbym dołem - nawet na kobyłkach. Zwłaszcza w V6 :)
Jeśli chodzi o korozję, prawdopodobnie masz tam dużo więcej syfu niż widać przed demontażem. U mnie do wiązania korozji i lakierowania poszły: pas dolny, obudowa i mocowanie wiatraka, mocowania filtra powietrza i parę innych rzeczy.
Przygotuj sobie też jakieś kawałki dętek lub grubszej gumy pod oparcie obudowy wiatraka na chłodnicy - u mnie stare gumy nie pasowały plug&play do nowej.
-
Dzisiaj jade na test ciśnieniowy,jak sie okaże ze to chlodnica to w sobote zabieram sie za wymiane. Dzieki koledzy za cenne wskazówki.
-
Test zrobiony. Chlodnica do wymiany bo jest juz nadgryziona przez czas w dolnej czesci. Czy czujnik w chlodnicy jest uszczelniony na oringu?
-
Pytanie brzmi, czy na pewno masz czujnik w chłodnicy? Bo jeśli nie, mogę podesłać link do kulturalnego korka w jego miejsce.
-
W chlodnicy mam czujnik o wentylatorow.