-
Przepływomierz?
Mam Spidera z 2001 roku, silnik wymieniony na wyremontowany silnik 2,0TS ze Spidera z 1996 roku (data produkcji wg VIN). Wszystko jest ok, ale od razu po wymianie pojawiła się kontrolka "check engine". W sumie to nic się złego nie dzieje, ale mnie to wkurza;) W jednym miejscu powiedzieli mi że to lambda, ale teraz inny mechanik podłączał auto pod kompa i wyszło że to przepływomierz. Czy to możliwe że wywala błąd bo przepływomierz jest nie od tego silnika? -w tych starszych był chyba inny model przepływomierza. Co myślicie?
-
Ja mam Spidera z 96r i tak przepływomierz jest inny. Ja miałem robionego SWAPa w tamtym roku i mam wsadzony silnik z 99r CF2 2.0 155KM. I nie mam żadnego błędu prócz marchewki (ale to wina czujnika faz rozrżadu lub masy, bo Alfa normalnie jeździ i nic się nie dzieje) Ale wracając do tematu. Poprzedni oryginalny silnik z metalową pokrywą miał 150 koni i to był CF1 (padła panewka). Silnik wsadziłem 2.0 155koni z plastikową pokrywą. I wszystko pasuje. Bo sam słupek jest taki sam. Po zmianie silnika stwierdzam że poprzedni motor to był syf. Zamulony. I wolny. Poprzendni właściciele nie dbali. Nie wiem czy to wina złego oleju czy złej eksploatacji ale auto nie zbierało się jak powinno. Dopiero teraz czuje, że to auto jedzie :)
-
Tutaj znalazłem fajny artykuł http://arkuszowa2a.pl/ciekawostki.php?str=4&c=15. Przepływomierze rzeczywiście były inne, w starszych miał podłączenie 4-pinowe, w nowszych 5-pinowe. Przepływomierz nie ma przecież żadnego bezpośredniego kontaktu z silnikiem więc trudno żeby zobaczył różnicę między silnikami, a jeśli po prostu się uszkodził to muszę wymienić na nowy. W przyszłym tygodniu ustalę ostatecznie czy to przepływomierz czy lambda i to zrobię bo mnie wkurza ten błąd (zwłaszcza że poza tym wszystko tym w aucie działa, co mnie generalnie zadziwia;)
Generalnie szukałem takiego samego silnika i z podobnego rocznika jak u mnie, ale ponieważ nie chciałem ryzykować a w Łodzi był do kupienia silnik po remoncie (z półroczną gwarancją!) to zdecydowałem się na takie rozwiązanie.
-
I po sprawie, przepływomierz wymieniony, błąd skasowany, silnik zaczął pięknie warczeć - dopiero mogę zacząć się nim cieszyć bo pracuje dużo żwawiej:)