Startuję z poszukiwaniami 156 FL JTD
Witajcie,
Ok, 2 lata temu migałem się z zamiarem zakupu 156 FL - jednak po obejrzeniu dwóch byłem w ciężkim szoku, jakie szroty mi proponowano i stwierdziłem, że szkoda mi czasu i pieniędzy by bujać się dalej w poszukiwaniu alfy...
Właściwie do teraz bo znowu mam na nią chrapkę a nic w sumie więcej nie będę w stanie zakupić (cena max do 15k). Szukam diesla bo chcę trochę pojeździć - więc raczej bardziej w trasie niż po mieście... Poczytałem trochę, niby alfy nie awaryjne jak stereotyp mówi, ale jak czytam forum to mam wrażenie, że faktycznie większość aut stoi nie jeździ (jak patrzę na przebiegi 156 FL to albo są mocno kręcone albo właściwie stoją non stop..)
Jeżeli to nie problem - proszę o pomoc w doborze silnika ew. wersji i na co zwrócić szczególną uwagę.
Nie potrzebuję mocy - 115km wystarczy spokojnie, a jak więcej to też nieźle. Dlatego pytanie takie:
- Którą jednostkę wybrać? (zaznaczam raczej diesel, istotna ekonomia amortyzacji i spalania - zastanawiałem się nad JTD 115 lub 150km)
Mógłby mi się przydać samochód, który znosi w miarę jazdy po naszych drogach - niekoniecznie w miejscach często uczęszczanych (mniejsze wioski, drogi dojazdowe itd.) Będę jeździł sporo po Polsce i to polskich wsiach
- Tutaj standardowa AR 156? czy może zwrócić uwagę na Q4? (wtedy kwestia silnika również się rozwiązuje). Przyznam, że zależy mi na tym by był jak najmniej awaryjny wariant a przy tym dał w miarę poczucie komfortu jazdy (gdzieś czytałem, że te zawiasy w Q4 z wytrzymałością szału niestety nie robią - nie wiem jak z samym napędem q4, jeżeli jednak to jest ale nie działa to nie ma sensu?)
Ostatnia kwestia to nagłośnienie - jeździć będę głównie samotnie, więc potrzebuję nagłośnienia, które nie będzie drażniło
- Czy wersja z nagłośnieniem BOSE szczególnie różni się od standardowego? czy nie jest to odczuwalne?
Pytanie na co zwrócić uwagę? co najczęściej się sypie i na co warto się uczulić?
- DPF?
- Zawieszenie?
- Turbo?
- Sprzęgło?
- ....?
Dzięki za pomoc.
...?