-
Klimatyzacja
Cześć. Mam takie pytanie odnośnie załączenia się wentylatora chłodnic w Mito. Czy po uruchomieniu silnika (zimny), temperatura powietrza np . ok30 stopni C powinien włączyć się wentylator? Klimatyzacja włączona. Pytam bo klima sprawna, zero błędów, ilość czynnika prawidłowa, a mam wrażenie że zaczyna dmuchać zimnym dopiero jak silnik osiągnie temperaturę roboczą i włączy się wentylator chłodnicy. Test przekaźnika I i II zrobione - sprawne wg kompa. Z góry dzięki za odpowiedzi i sugestie.
-
Sugestii nie mam, tylko powiem, że u mnie raczej się od razu wiatrak nie włącza, i dmucha chłodek od razu. Powodzenia!
-
Na razie podejrzenie pada na czujnik ciśnienia klimatyzacji vel presostat.......
-
i jak, doszedłeś do czegoś? U mnie wentylator chłodnicy się włącza chwile po tym jak włączę klimę (np. ustawione na LO), pokręci kilkanaście sekund i się wyłącza, potem chwila przerwy (nie mierzyłem dokładnie ale mnie niż minute) i tak w kółko. Podobno tak to ma działać bo ma tylko chwile schłodzić chłodniczkę klimy a przecież duża chłodnica też jest wtedy chłodzona więc jakby dłużej dmuchało to by nie potrzebnie spadła temp. płynu chłodzącego w silniku. Wcześniej nie zwracałem uwagi na to ale może rzeczywiście tak ma być?
-
-
czekam na presostat, jak wymienię dam znać czy coś się zmieniło
-
Przy okazji pytanko, czy ktoś już w julce wymieniał osuszacz powietrza w układzie klimatyzacji? Kiedy należało by to ustrojstwo wymienić i jakie są orientacyjne koszta jeśli robiliście (nie aso) ?