-
[147] Radio nie działa
Witam.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 147 1.6 105km z 2006 roku. Niestety pojawił się problem z oryginalnym radiem czyli po prostu przestało działać. Na początku uznałem iż radio po prostu wyzionęło ducha i tyle, lecz zastanawia mnie fakt że na radiu razem z podświetleniem tablicy podświetla się przycisk ON lecz jakiekolwiek próby uruchomienia radia kończą się porażką, czyli ON dalej zostaje podświetlony a radio nie działa. Dodam że radio przestało grać po rozładowaniu akumulatora. Może ktoś z tutaj obecnych jest w stanie mi pomóc albo upewnić że nie ma co kombinować tylko szukać nowego radyjka. Ps radio na posiada czytnik cd i przepraszam jeżeli taki temat już istnieje i proszę o ewentualny odsyłacz.
-
Oryginalne radio można czasem znaleźć na allegro lub olx za 50 zł. Kod można ściągnąć ze strony: http://www.radio-code.lt/radio-alfa-romeo . Ale zacząłbym od sprawdzenia bezpieczników i ewentualnie kostek z tyłu radia, czy coś się nie wypięło.
-
u mnie juz w 147 dwa razy działo się tak że ekran świecił, tel działał, navi działała, ale radio ani CD nie działało. Zero dźwięków itd. Za każdym razem pomaga wyciągnięcie radia i odpięcie wtyczek oraz ich powtórne wpięcie :) spróbuj. Ewentualnie odciąć dopływ prądu na 15minut.
-
Dzięki panowie problem rozwiązany. Okazało się że ułamała się wsuwka doprowadzająca zasilanie. 30 minut z lutownicą i gra!!!