-
Reduktor Siły Hamowania
Jak poprzednie posty wskazują kombinuje z tylnym zawieszeniem :) i Ciekawi mnie jedna sprawa na tylnej belce znajduję się coś takowego jak Reduktor Siły Hamowania , jak wiadomo Alfa 155 ma bardzo kijowate tylne Hamulce mała sprawność mimo ze zastosuję się naprawdę Cudowne klocki i jeszcze cudniejsze tarcze .
A więc , kombinował ktoś z tym ? Bo wydaje mi się ze poprzez jakieś prze regulowanie tego elementu można uzyskać o wiele lepszą wartość siły hamowania :) .
Pytam się czy ktoś z tym kombinował ? Bo zamierzam to rozebrać i zrobić coś aby było lepiej :)
-
Jeżeli się zastał to ciężko to rozruszac. W serwisie nowy kosztuje ok 350zł.
Ja kiedyś w swojej 155 zdemontowałem go i podłaczyłem przewody na krótko.
Na stacji diagnostycznej badałem potem hamulce i wyszło, że wszytsko jest w normie. Nie za dużo, nie za mało.
-
Wiesz , on działa prawidłowo ,ale chciałbym jakoś polepszyć hamowanie tylnych kół :)
A z tym na krótko , to powiem szczerz to myślałem ale jakoś sceptycznie do tego podchodziłem , powiedzmy ze to będzie ostateczność :)
A ty tak jeździłeś jakiś czas ? Czy potem zaraz to urządzonko zamontowałeś ?
-
Oby nie było tak, że przy zwiększeniu siły hamowania kól tylnych, będzie ci wynosiło tył na zakrętach podczas hamowania. Może lepiej nie kombinować.
Przy okazji, ma może ktoś sprężynę z tego korektora do sprzedania?
-
Jeździłem tak cały czas. Nie było problmeów z hamowaniem ,ani wynoszeniem auta na zakrętach...
BTW. a kto hamuje na zakrętach?
-
Wujek , ja chcę tylko delikatnie podkręcić :) , Bez żadnych abstrakcji :P .
A co do sprężyny , podeślij zdjęcie to może Ci jakaś dosztukuje :)
-
Poważnie piszę, że potrzebuję takiej sprężyny. W mojej ułamał się hak mocujący. Jeśli masz taką, to chętnie wezmę bo chcę ją zamontować i zobaczyć czy będzie jakaś zmiana w hamowaniu. Zdjęcie oczywiście mogę przesłać.
-
Reduktor siły hamowania jest potrzebny. Likwidacja tego elementu nie będzie miała znaczenia tylko w przypadku, jeżeli jeździmy samochodem samodzielnie i bez obciążenia.
Funkcja reduktora polega na przenoszeniu większej siły hamowania na koła przednie gdy samochód jest obciążony z przodu (kierowca i pasażer), natomiast przy dużym obciążeniu pojazdu z tyłu, urządzenie przenosi część siły hamowania na koła tylne, by zredukować nierównomierne hamowanie. Sposób działania jest prosty - dźwignia zmienia swe położenie w zależności od położenia pojazdu względem tylnej belki otwierając lub zamykając przepływ płynu hamulcowego do hamulców tylnych. Dlatego ważna jest sprawna praca tego elementu.
-
Generalnie jest tak, że jeżeli masz załadowany tył na maksa to korektor siły hamowania daje taki sam flow płynu hamulcowqego na przód jak i na tył.