-
Uwalony silnik
Witam wszystkich,
Chciałbym prosic Panowie o rade.Jakies 2 tygodnie temu poszla mi chlodnica oleju,przy wymianie okazalo sie ,ze w filtrze jest pelno opilkow a dzwiek silnika po odpaleniu przypomina kucie młotem ... Teraz pytanie czy warto robic ten silnik,czy lepiej szukac uzywki(niestety nie ma ich zbyt duzo na rynku jak patrze). No i jaki mniej wiecej koszt zrobienia i gdzie mozna znalezc kogos dobrego do tej roboty,zeby potem jaj z tego nie bylo ...?Dzieki z gøry za pomoc
-
po 1 napisz skąd jesteś, łatwiej będzie kogoś polecić, a po 2 to wszystko zależy co będzie po rozebraniu silnika - dopiero wtedy dowiesz się czy naprawiać czy wymieniać. Pamiętaj tylko że używany silnik to loteria i możesz trafić lipe.
- - - Updated - - -
-
Jestem z gdanska ale powiedzmy w promieniu 200km moge auto dostarczyc(nawet mysle ze dalej).No wiem ze loteria,tego sie wlasnie obawiam.Tylko remont to tez troche loteria bo kto wie co tam bedzie rozwalone w tym silniku i jaki wyjdzie koszt....Czego moge sie spodziewac w najgorszym wypadku?
-
Nie widzę ciagu przyczynowo skutkowego. Do czasu rozszczelnienia chłodnicy auto chodziło ok? I nagle przy wymianie chlodnicy i oleju okazało sie ze sa opiłki? Czy może juz wczesniej byly objawy? Jak wyżej napisane ściągnąć michę i sprawdzić co tam sie narobiło.
-
chlodnica zostala uderzona czyms podczas jazdy,nastapil wyciek oleju i wychodzi na to ze chwile musialo auto jechac bez.
-
Daj fachowcowi silnik do rozebrania. Wtedy się okaże czy warto iść w naprawę czy korzystniej wyjdzie kupić słupek.
Weź pod uwagę, że własny silnik, a dobrze zrobiony to pewniak. Taki używany jaki możesz kupić na chybił trafił, to już masz ;)
-
Mam podobny problem z 1.9 tyle że nie znam w okolicy żadnego fachowca, bo do tej pory wszystko robiłem sam. Do wymiany na pewno 2 tłoki i głowica (nie wiem jak sprawdzić gładzie tłoków w cylindrze) i w moim przypadku chyba taniej wyjdzie kupić słupek - tu jednak, tak jak pisali poprzednicy, nie wiadomo co się kupi no i mamy dylemat. Biorąc pod uwagę, że szukasz 2.4 zostaje mi tylko życzyć powodzenia :D
-
No własnie,takich silnikow jak na lekarstwo.Dlatego chcial bym znac przyblizone koszta remontu w najgorszym wypadku,zeby podjac decyzje.
-
Nikt online Ci tego nie wyceni. Trzeba rozebrać silnik i zobaczyć co uległo uszkodzeniu.
-
No to inaczej-co w najgorszym wypadku moglo sie sypnac i ile by kosztowala naprawa?