-
Napis CODE na zegarach.
Witam. Dziś jeździłem autkiem i miałem problem z uruchomieniem, ale za 4 razem odpaliła bez problemu, później za 2 i tak w kółko. Zauważyłem że nie odpala wtedy jak na tablicy zegarów jest napis CODE. Ale po przekręceniu parę razy kluczyka znikał i odpalał od pierwszego. U mnie kluczyk jest pusty a bebeszki z niego leża w centralnym schowku ( może ktoś specjalnie tam to zostawił) . Jak ogarnąć problem żeby taki przypadek nie występował . Mam jeszcze 2 kluczyki do niej. Jeden też z oddzielną ( wyjętą z niego płytką) a 3 jest nówka tyle że lany ( pełny ) i do tego jeszcze 2 małe czarne z okrągłymi końcówkami z ząbkami.
-
Po pierwsze każde takie pytanie powinno być poprzedzone odczytaniem błędów. Bez tego to możemy zgadywać. Można spekulować (raczej losowo) że antena traci kontakt z centralką albo z pastylką imo w kluczyku (nie ma to nic wspólnego z płytką która jest w schowku).
Na pierwszy ogień przeczyszczenie anteny i złączy elektrycnych anteny (pierścień wokoło stacyjki). Potem spróbuj przysunąć antenę bliżej kluczyka to będziesz wiedział czy to kwestia zasięgu. Jeżeli żadne z powyższych nie pomoże to obawiam się że będzie trzeba wyciąć imo z ecu bo skończy się to kompletnym unieruchomieniem auta.
A poza tym po odczytaniu błędów może coś ciekawszego jeszcze wyjść.
- - - Updated - - -
A na początek radzę przeczytać instrukcję to będziesz wiedział co to za tajemnicze CODE
http://www.forum.alfaholicy.org/166/...tkujacego.html
-
CODE to immobilizer - jak masz go w schowku, to może trochę za daleko?
Aha, i jak aku jest słaby to też czasem nie wykrywa immo...
-
Jakby imo było w schowku to by w życiu nie odpalił :) poza tym pisze o płytce. A imo to mała pastylka. Ale aku też by można było sprawdzić.
-
Ja bym jeszcze przeczyścił sprayem kontakt kostki od centralki immo. Nad prawą stopą tanie niebieskie "pudełeczko", wchodzą tam 2 kostki.
Po moich przygodach z CODE z tego co wyczytałem:
-może być słaby aku
-to co wyżej napisałem
-sprawdzić kostkę przy antenie immo (wokół stacyjki)
-przeczyścić kostki wchodzące do skrzynki bezpieczników pod kierownicą
-
dziękuję wszystkim za rady, jutro podziałam przy aucie, ale wezmę ze sobą zapasowe kluczyki i sprawdzę jak auto się zachowuje . pozdrawiam
-
Witam przyłączę się do tematu aby nie zakładać nowego. Czy jest ktoś w woj. pomorskim kto dezaktywuje imo w 166FL
-
Dezaktywuje? Chyba chodzi Ci o wycięccie z ecu (usunięcie). Zrobi to każdy zakład świadczący takie usługi. Nie ma znaczenia tu marka.
-
Zgadza się wycięcie. A zna ktoś jakiś zakład w okolicy trójmiasta. I na jaki koszt się nastawić.
-
Kiedyś,gdy mój imo szwankował,to wycięcie i wstawienie jakiegoś emulatora czy czegoś tam z wyjętym ecu i dostarczeniem do serwisu,to koszt około 300zł.