-
Problem z kluczykiem
Witam
Od tygodnia mam problem z uruchomieniem mojej Belli z 1.9 JTDm 150KM
Po wlozeniu kluczyka kontrolki migaja i slychac terkotanie a przycisk start nie reaguje.Problem raz jest raz nie niezauwazam zadnej reguly. Czasem musze kilkanaście razy wlozyc kluczyk żeby zalapalo.
Proszę o pomoc.
-
akumulator lub rozrusznik.
-
Lub uszkodzony któryś kabel masowy silnika.
-
akumulator naładuj lub wymień a jak to jest ok to rozrusznik
-
Akumulator jest nowy i wydaje mi się że rozrusznik nie ma z tym nic wspólnego.
To terkotanie jest jakby z elektroniki a jeśli mimo braku kontrolek próbuje odpalić to wywala dziwne błędy np.tempomat.
Myślę że problem jest w stacyjce lub alarmie.
A migają tylko niektóre kontrolki i bujną się wskazówki temperatury i paliwa.
-
Problem z masą. Sprawdź połączenie między nadwoziem, a skrzynia. Przewód znajduje się pod podstawą akumulatora. Bądź też doloz przewód od '' - '' na aku do silnika by uzyskać masę i spróbuj. Np użyj kabla rozruchowego.
-
U mnie taki efekt dawała kiedyś luźna klema ujemna na akumulatorze :) Docisnąłem, dopasowałem i od tamtej porty nigdy nie wróciło :)
-
Dziękuję
Jutro sprawdzę i dam znać
-
Witam
Dopiero wczoraj podłączyłem dodatkowy przewód masy jednak problem tylko się nasilił (może przypadkiem) przy kolejnej próbie odpalenia gdzie zapaliły się tylko niektóre kontrolki wywaliło check engine .
Dodam że przez jeden dzień problem nie istniał.
-
Masz ewidentnie problem z brakiem prądu/obwodu.
Co to znaczy, że podłączyłeś dodatkowy przewód masy?
Bezpieczniki wszystkie sprawdzone? Czasem te główne możesz mieć zaśniedziałe i w zależności od wilgotności powietrza raz odpala lepiej a raz gorzej.