-
Stuki w szklanym dachu
Witam,
Od jakiegos czasu w momencie gdy dach sie nagrzeje od slonca slysze stuki przy nierownosciach. Jest to odglos stukania szkla o cos. Dzwiek jest wtedy kiedy dach jest zamkniety. Jesli go troche uchyle to stukanie ustaje.
Czy ktos cos wie na ten temat?
Dzieki
-
Stukanie dachu to nic nowego, mój czasami też się odzywa przy przejeżdżaniu po nierównościach lecz nie ma w tym zasady, mam wrażenie, że częściej słyszałem to w zimie. Odnośnie dachu to radzę, abyś czyścił prowadnice na bieżąco i od czasu do czasu je przesmarował - szczególnie szynę zewnętrzną po której szyberdach się porusza przy pełnym otwarciu. Tam jest uszczelka która dba o to, aby szyna się nie brudziła, ale z czasem niewielka ilość brudu potrafi spowodować zablokowanie się szyberdachu i trzeba wtedy zamykać ręcznie.
-
Ja miałem podobny temat z drzwiami - wydawało się, że coś stuka w nich na nierównościach. Sprawdziłem wszystko co się dało, próbowałem nawet regulować uchwyt do zamykania i nic nie pomogło. Ostatecznie okazało się, że "stuki" (a dałbym sobie rękę obciąć, że to było stukanie) to tak naprawdę dźwięki wydawane przez uszczelkę drzwi, wystarczyło przesmarować uszczelki preparatem do uszczelek i problem zniknął. Proponuję sprawdzić, czy to przypadkiem nie uszczelka szyberdachu.
-
U mnie też stuka jak postoi na słońcu. Obstawiam prowadnice. Oddam do ASO za tydzień lub 2 - jak usłyszą to dam znać co zrobili :)
-
Niestety nic mi nie pomogli w ASO. :(